Podnikatelská nálada v Německu se v lednu překvapivě zhoršila

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. ledna (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v lednu překvapivě zhoršila kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty. Ekonomický institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu, jenž je založen na průzkumu u zhruba 7000 německých firem, se snížil na 107,9 bodu z prosincových 108,7 bodu. Zaznamenal tak první pokles od loňského srpna. Analytici přitom počítali s nárůstem na rovných 109 bodů.

"Dotazované firmy stále hlásí velmi pozitivní současnou podnikatelskou situaci, ačkoli jejich hodnocení není tak příznivé jako v předchozím měsíci," uvedl institut. "Je to pravděpodobně zčásti důsledek zvýšení daně z přidané hodnoty. Důvěra firem ohledně vyhlídek pro příštích šest měsíců nicméně o něco stoupla," dodal.

Dílčí index současných podnikatelských podmínek klesl na 112,8 bodu z předchozích 115,3 bodu, zatímco index očekávání se zvýšil na 103,2 bodu ze 102,5 bodu. "Skutečnost, že index očekávání je vyšší, naznačuje, že jde o přechodný pokles a že vyhlídky zůstávají dobré," řekla analytička Audrey Childeová-Freemanová ze společnosti CIBC World Markets.

Institut pro průzkum trhu GfK dnes uvedl, že spotřebitelská důvěra v Německu se v únoru v důsledku vyšší DPH zhorší na 12měsíční minimum. Předstihový index spotřebitelské důvěry GfK pro únor se snížil na 4,8 bodu z lednových 8,5 bodu.

Německo od letošního ledna posunulo sazbu DPH na 19 procent z předchozích 16 procent, což představuje nejvýraznější zvýšení DPH v poválečné historii země. Hlavním důvodem tohoto kroku je snaha snížit rozpočtový deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Paktem stability a růstu Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK