Coface: Celosvětová platební schopnost podniků se letos zhorší

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Platební schopnost podniků by se letos poprvé po pěti příznivých letech měla celosvětově mírně zhoršit. Na vině je zpomalení hospodářského růstu v průmyslově vyspělých státech, zhoršené vyhlídky některých odvětví ekonomiky a vzrůstající zadlužení podniků. Tento vývoj postihne podle analýzy firmy Coface i podniky v některých státech střední a východní Evropy, Česku by se však měl z větší části vyhnout.

Coface na výroční konferenci o rizicích světové ekonomiky upozornila na to, že průmyslově vyspělé státy zažijí zpomalení ekonomického růstu. Přiblíží se přitom tempa růstu v USA a západní Evropě. V důsledku toho se podniky budou muset vypořádat s nižší poptávkou a větší konkurencí, celková míra insolvence (podíl pohledávek po splatnosti a nezaplacených pohledávek na celkovém počtu obchodních transakcí) se však podle analýzy proti loňsku zvýší jen o tři procenta.

Situaci v Česku hodnotí Coface nadále ratingovým stupněm A2. To je po Slovinsku, jehož rating se loni zvýšil na A1, druhé nejlepší hodnocení v regionu střední a východní Evropy. Coface očekává, že zde nadále potrvá silný ekonomický růst, který by ovšem mohl zpomalit v Maďarsku, jež bylo nuceno loni v červnu přijmout úsporná opatření. Celkově prý oblast těží z rostoucí domácí poptávky, a zdejší podniky tak mají uspokojivou solventnost.

Coface však připomíná, že ve střední a východní Evropě výrazně roste zahraniční zadlužení, a navíc kurzy měn některých zemí čelí riziku devalvace. V Polsku a České republice je sice deficit běžného účtu platební bilance na nízké úrovni, na Slovensku, v Chorvatsku a Maďarsku však již dosáhl vysokých a v Rumunsku, Bulharsku a pobaltských státech dokonce extrémních hodnot, uvedla analýza Coface.

S určitým znepokojením sleduje Coface také vývoj v některých asijských státech, přestože Asie celkově nadále vykazuje rekordní tempa hospodářského růstu. V Číně letos podle odhadu Coface nastane jen velmi mírné zpomalení tempa růstu HDP (na 9,5 procenta), přesto lze očekávat zhoršení úvěrového rizika, protože mnohé sektory narážejí na problém nadbytečné výrobní kapacity.

Jediným regionem světa, kde podle prognózy Coface letos zřetelně poklesne platební riziko, je Jižní Amerika. Hlavním tamějším ekonomikám se totiž prý podařilo vybřednout z dluhů a zavést příznivější ekonomické prostředí.

Společnost Coface je dceřinou firmou francouzské finanční instituce Natexis. Coface, která má přímé zastoupení v 60 zemích, poskytuje klientům mimo jiné úvěrové pojištění, obchodní informace o podnicích a rating firem, řízení pohledávek a factoring. Coface Czech Credit Management Services je stoprocentní dceřinou společností rakouského holdingu Coface Central Europe Holding se sídlem ve Vídni. Jeho prostřednictvím je součástí francouzské skupiny Coface.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK