United Energy má dostatek uhlí, zásobování teplem není ohroženo

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 25. ledna (ČTK) - Společnost United Energy, která provozuje teplárnu v Mostě-Komořanech, oznámila, že těsně před vyčerpáním zásob uhlí v teplárně obnovila dnes společnost Mostecká uhelná (MUS) jeho dodávku. Bezprostřední ohrožení zásobování teplem do centrálního systému tak bylo zažehnáno, informovala mluvčí United Energy Kateřina Táborská. MUS však tvrdí, že teplárnu zásobuje každý den dostatečným množstvím hnědého uhlí. Mezi oběma firmami tak už třetím dnem vrcholí spor o výši dodávek.

Průmyslové podniky ani domácnosti se podle Táborské zatím nemusejí obávat, že by zůstaly bez tepla a teplé vody.

"MUS dodává každý den teplárně uhlí v objemech srovnatelných s loňským rokem podle vývoje venkovní teploty. Dopravní zařízení je podrobeno každý čtvrtek údržbě, přijímají se například opatření kvůli prašnosti. Dodávky uhlí do teplárny ale nejsou přerušeny. Teplota klesá, ve středu jsme proto dodali asi 3200 tun uhlí. Dnes je to stejný objem, což je podle našich výpočtů o 1200 tun více, než je k výrobě tepla potřeba," uvedl Radek Stavěl, mluvčí společnosti Czech Coal, vlastníka MUS.

United Energy však podle Táborské potřebuje pro stabilní a bezpečný provoz při teplotě od dvou do osmi stupňů pod bodem mrazu 3300 až 3900 tun uhlí denně.

Skupina Czech Coal se vedle těžby a prodeje hnědého uhlí zabývá i obchodem elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů. Komořanská teplárna zásobuje kromě průmyslu, zdravotnických zařízení a škol i 35.000 domácností v Mostě a Litvínově.

Stavěl upozornil, že United Energy provozuje v Komořanech kromě teplárny i elektrárnu. "Vítáme, že United Energy chce využít naše uhlí k výrobě tepla, a nikoli k jinému účelu, například k výrobě elektřiny," doplnil.

Spory mezi oběma firmami trvají delší dobu. United Energy podle svého vyjádření platí dlouhodobě vyšší cenu za uhlí než ostatní odběratelé MUS. Teplárna proto podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže s cílem udržet příznivější ceny uhlí. Ústecký krajský soud navíc předběžným opatřením nařídil MUS pokračovat v plnění dlouhodobé smlouvy z roku 1994 o dodávkách uhlí pro teplárnu v Komořanech, již těžební firma loni vypověděla. MUS tvrdí, že United Energy platí za uhlí už sedmým rokem stejnou cenu, teplo pro zákazníky přitom zdražuje.

V případě neúspěchu United Energy ve sporu s MUS lze podle Táborské očekávat výrazný nárůst ceny tepla. "Cenová kalkulace na letošní rok vychází jen z mírného růstu ceny uhlí, jež odpovídá cenové politice ostatních hnědouhelných společností a skutečnému růstu ostatních provozních nákladů. Pokud spor prohrajeme, poneseme letos vzniklou ztrátu ze svého. Od roku 2008 už bychom ale zásadní zvýšení ceny uhlí do cen tepla pro obyvatele promítnout museli," řekla ČTK už dříve.

Firma Czech Coal tvrdí, že všem zákazníkům musí nabídnout rovné podmínky. "United Energy jako jediný velký odběratel mosteckého uhlí neuzavřel s Czech Coal smlouvu. Přesto se dožaduje oproti ostatním zvýhodněných podmínek. I když s námi nemá United Energy sjednanou smlouvu, jsme připraveni pokračovat v dodávkách uhlí," řekl už dříve generální ředitel Czech Coal Petr Pudil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK