ČNB snížila odhad růstu inflace, sazby v budoucnu porostou

25.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Česká národní banka v nové prognóze snížila odhad růstu inflace. V prosinci 2007 by měla inflace růst o 2,4 až 3,8 procenta, v červnu 2008 prognóza počítá s inflací 2,8 až 4,2 procenta. V delším období prognóza počítá s růstem sazeb, ale v kratším období ve srovnání s říjnovou prognózou spíše s jejich stabilitou, uvedl na dnešní tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Centrální banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Jednání se zúčastnilo šest ze sedmi členů bankovní rady. Rozhodnutí o zachování úrokových sazeb beze změny bylo jednomyslné. Hlavní úroková sazba tak zůstává na 2,5 procenta, což je nejnižší úroveň v celé EU.

"Inflace je proti říjnové prognóze v letech 2007 a 2008 nižší, tento rozdíl se v průběhu roku 2008 zvolna snižuje," uvedl Tůma. Přesto podle něj bankovní rada spíše počítá s tím, že by se inflace měla pohybovat nad tříprocentním inflačním cílem.

Inflaci by měly ovlivnit stejné tlaky jako v říjnové prognóze, tedy nižší ceny ropy a benzínu, silná koruna a nejistota ohledně vládních výdajů. "Na počátku letošního roku nejprve inflační tlaky vzrostou, v průběhu roku však poklesnou," dodal Tůma s tím, že v roce 2008 vývoj ekonomiky bude působit proti růstu inflace.

Na vývoj ekonomiky bankovní rada pohled nezměnila. "Ekonomika se nachází ve fázi rychlého růstu, ale jeho očekávaná dynamika je oproti říjnové prognóze v letech 2007 a 2008 mírně nižší," uvedl Tůma.

Bankovní rada ve své nové prognóze totiž mírně snížila odhad růstu HDP v letošním a příštím roce. Zatímco letos očekává růst HDP mezi 4,4 až 6,2 procenta, příští rok by měla ekonomika růst o 3,1 až 6,5 procenta. Říjnová prognóza přitom počítala letos s růstem ekonomiky 4,4 až 6,6 procenta a v roce 2008 3,4 až 6,4 procenta.

Mezi hlavní nejistoty, které mohou ovlivnit ekonomický vývoj proti předpokladům nové prognózy, Tůma řadí nižší ceny ropy, zahraniční ekonomický vývoj, kurz koruny a revizi spotřebitelského koše pro výpočet inflace. Ten by měl totiž inflaci snížit. Nejistotu způsobuje i budoucí fiskální vývoj, tedy hospodaření státu, které je spojeno s politickým vývojem. "Máme vládu s mandátem a nezbývá než počkat, jak bude mandát naplněn," uvedl Tůma.

Od ledna se centrální bankéři rozhodli prognózu rozšířit o inflační vliv reálných mzdových nákladů. Úprava modelu podle Tůmy umožňuje lépe podchytit vliv ekonomiky na inflaci a vliv reálných mezd v české ekonomice. "Úprava modelu ale nevedla k změnám v prognóze," upozornil Tůma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK