Koruna nadále oslabuje především pod tlakem regionu

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Česká měna navázala na čtvrteční trend a pokračuje v oslabování. V 10:30 se koruna obchodovala vůči euru slabší na 28,17 Kč/EUR, v ranních hodinách se pohybovala dokonce na 28,22 Kč/EUR. Rovněž proti dolaru koruna oslabuje a obchoduje se za 21,79 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Žádné zprávy z domova na trhu nejsou, kurz je ovlivňován prakticky výhradně vnějšími tlaky. Stejný vývoj jako koruna vykazuje celý region a určuje ho hlavně zahraničí," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Podle analytika ČSOB Jana Čermáka budou pro celý region rozhodující především pohyby polského zlotého.

Na střední Evropu podle Vlka vyvíjí výrazný tlak růst výnosů na vyspělých trzích, který se už projevil tento týden značným oslabením zdejších měn. "I když tento tlak trvá, může dnes region aspoň částečně korigovat ztráty díky výběru zisků před koncem týdne," dodal Vlk.

Dolar na eurodolarovém trhu posílil a proti euru se obchoduje na 1,2925 USD/EUR. Čtvrteční data na trh neměla příliš vliv. Dolaru pomohl podle Vlka růst výnosů, který byl o něco vyšší než u evropských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK