Pražská burza ve 4. týdnu lámala rekordy

26.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Pražská burza si zapsala uplynulý týden do statistik jako rekordní. Celý trh hned čtyřikrát vylepšil maximum a přes menší pokles v závěru nakonec vykázal nejsilnější týdenní růst letošního roku. Nejvýše v historii se obchodovaly i některé jednotlivé akcie, například banky Erste nebo developera Orco Property Group, vyplynulo ze statistik burzy.

Hlavní index PX stoupl o 2,59 procenta na 1660,9 bodu, když ve čtvrtek uzavřel nejvýše v historii na 1675,4 bodu. Akcie Orco Property Group zpevnily o 4,9 procenta na 3301 korun. Pomohly k tomu i aktuální údaje o čisté hodnotě majetku, které překonaly odhady analytiků, a vysokém meziročním růstu tržeb v loňském roce. O 4,5 procenta na 1845 korun se zvedly akcie mediální skupiny CME. Akcie banky Erste vyrostly o 2,1 procenta na 1655 korun.

Výrazně ožily akcie elektrárenské skupiny ČEZ, které se otřepaly ze série negativních zpráv včetně největšího výpadku sítě následkem větrné smršti a zpevnily o 4,3 procenta na 937,5 koruny. V jiné situaci naopak byly akcie operátora Telefónica O2, které navázaly na minulé výkony a přidaly dalších 4,3 procenta na 528,7 koruny.

Prodejní objednávky naopak srazily cenu akcií společnosti Philip Morris o 3,4 procenta na 10.885 korun. Nedařilo se ani akciím Komerční banky a výsledkem byl sestup o půl procenta na 3213 korun. Celkové obchody s akciemi poklesly více pod roční průměr na 15 miliard korun z předešlých 15,9 miliardy korun.

V příštím týdnu bude k nejsledovanějším událostem patřit zahájení obchodování s takzvanými futures na jednotlivé akcie, jmenovitě ČEZ a Erste Bank. Podle obchodníků jde o produkty vhodné i pro drobné investory, které se mohou například stát vhodnou alternativou k obchodům na úvěr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK