Právo: Nejvíce vytížené jsou ženy kolem padesátky

27.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Největší pracovní vytížení a nejméně volného času mají v Česku ženy ve věku 45 až 59 let. Vzhledem k tomu, že tvoří 17 procent z celkového počtu práceschopného obyvatelstva, je míra jejich zaměstnanosti velmi vysoká. Napsalo to dnešní Právo s odvoláním na studie o Mezigenerační solidaritě, které nezávisle vydaly Výzkumný ústav práce a sociálních věcí a Sociologický ústav.

Ženy této věkové skupiny chodí do práce, starají se o vlastní domácnost, ale současně pečují i o své staré rodiče a často i o vnoučata. Současně třetina matek chce podporovat vlastní děti tak dlouho, "jak jen to bude možné", dvě třetiny pak do doby, než dostudují.

Pro přílišnou vytíženost se však ženy střední generace dostávají současně do sociální izolace a prohlubují se jejich zdravotní problémy. Navíc patří do skupiny, která je nejvíce ohrožena nezaměstnaností. Proto jsou tyto ženy nuceny brát práci, která je fyzicky namáhavá a nepříliš dobře placená. Často pracují ve směnných provozech.

Jen minimum českých rodin přitom využívá služeb pomocnice v domácnosti. Platit si pomocnici, která by se starala o staré rodiče, si může dovolit jen jedno procento žen a pět procent mužů. Hlavním důvodem je stále ještě cena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK