Ekonomické fórum v Davosu skončilo výzvami k pomoci chudým zemím

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 28. ledna (ČTK) - Letošní Světové ekonomické fórum v Davosu dnes skončilo emocionálními výzvami k pomoci nejchudším zemím světa. Pětidenní fórum tento týden přineslo rovněž naděje na oživení rozhovorů o liberalizaci světového obchodu a ukázalo odhodlání k boji s globálním oteplováním, píše agentura AP.

Skupina zhruba 30 ministrů v Davosu v sobotu souhlasila s obnovením rozhovorů o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace (WTO). Pro jednání však nebyl stanoven žádný časový harmonogram.

Britský premiér Tony Blair v Davosu vyslovil názor, že největší ekonomické mocnosti ve skupině G8 by se měly domluvit na opatřeních proti nepříznivým změnám klimatu. Blair prohlásil, že od německého předsednictví této skupiny očekává příslušné kroky k dohodě, jež by v příštích letech nahradila současný Kjótský protokol.

Účastníci ekonomického fóra v Davosu se zabývali i ryze politickými otázkami. Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová a palestinský prezident Mahmúd Abbás například přislíbili obnovu mírového úsilí. Livniová však naznačila, že cesta k míru mezi těmito dvěma zeměmi bude obtížná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK