Euro: DPÚK bude muset zaplatit pokutu 700.000 korun od ÚOHS

28.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) bude muset nakonec zaplatit pokutu 700.000 korun, kterou mu koncem loňského roku udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost se proti původní pokutě k úřadu odvolala, ten ji však již v brzké době opět udělí. Píše to týdeník Euro ve svém pondělním vydání. Podnik podle úřadu zneužil svého dominantního postavení, když loni v srpnu přerušil autobusovou dopravu na severu Čech.

"Rozkladová komise mi doporučila, abych pokutu potvrdil. Rozhodnutí o jejím udělení již brzy podepíši," sdělil Euru předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Podle zdrojů týdeníků představuje pokuta především varování pro některé další dopravce v jiných částech republiky.

Pecina již dříve týdeníku potvrdil, že jeho úřad sleduje situaci v autobusové dopravě i jiných regionů, především pak ve středních Čechách. Podnět ke kontrole regionálních dopravců dalo antimonopolnímu úřadu srpnové zastavení dopravy v Ústeckém kraji. Úřad zahájil s DPÚK správní řízení a upozornil, že si nechá zpracovat analýzu trhu.

Autobusy DPÚK nevyjely počátkem loňského srpna na čtyři dny na více než 2000 spojích spadajících do základní dopravní obslužnosti. Dopravce to odůvodnil tím, že mu Ústecký kraj neplatí za ztrátu z osobní dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK