MfD: Nejlepší firmy platí svým lidem až 200.000 korun měsíčně

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - V tuzemsku je nejméně 50 větších firem, které svým lidem platí v průměru přes 50.000 korun měsíčně. Na špičce žebříčku stojí poradenská firma McKinsey & Company, která zaměstnává 70 lidí. Každý z nich si průměrně přijde na 200.000 korun měsíčně. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledky vlastního průzkumu. Na špičce žebříčku jsou další čtyři firmy, které platí průměrně přes 100.000 měsíčně.

Lákavá odměna má však podle deníku i svou stinnou stránku, protože s firmou její lidé žijí ve dne v noci a volný čas se stává téměř neznámým pojmem. Většina z nich tam proto nevydrží déle než pár let. "Po takové době máte zlatou platební kartu od banky, platinovou od aerolinek za nalétané míle a žlutou od manželky," cituje MfD manažera, který dříve pro McKinsey pracoval.

Příjmy táhnou vzhůru i zahraniční zaměstnanci, které si musí firmy za práci v Česku světově zaplatit. "Pracují u nás odborníci, kteří mohou svou práci vykonávat stejně snadno v Praze jako třeba v Londýně," uvedl ředitel ABN AmroBank pro Česko Anders Ljunggren. Tato firma je v pořadí třetí s průměrným platem téměř 130.000 korun.

Kromě vybraných bank, počítačových a poradenských firem se do žebříčku dostalo také přes deset prodejců léčiv. "Farmaceutické společnosti potřebují především špičkové obchodníky. Ti, kteří získávají lukrativní zákazníky, pak bez problémů dosáhnou na statisícové platy," uvedl Aleš Křížek z personální firmy Robert Half International. Podle něj je největší poptávka po počítačových odbornících.

Pohádkové příjmy tisícovek lidí dělají radost také státní pokladně. Jen na důchodech a zdravotním pojištění tito zaměstnanci zaplatí ročně státu přes tři miliardy korun, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK