FT: Většina Evropanů stále nepřišla na chuť euru

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. ledna (zpravodaj ČTK) - Převážná většina občanů velkých zemí pásma eura se domnívá, že evropská měna poškodila jejich národní ekonomiku. Zjistil to Harrisův ústav pro pondělní vydání britského podnikatelského deníku Financial Times, který píše, že tento názor jen zvýrazňuje skepsi veřejnosti vůči osm let staré měnové unii.

Více než dvě třetiny Francouzů, Italů a Španělů a nadpoloviční většina Němců se podle průzkumu domnívá, že jednotná měna měla negativní dopad. Ve Francii si jen pět procent lidí myslí, že euro mělo na francouzskou ekonomiku dopad pozitivní.

Výzkum také ukázal, že většina dospělých v těchto velkých zemích si myslí, že migrace pracovních sil - kterou ale ironicky právě jejich země ve vztahu k novým členským státům nepovolily - snížila mzdy. Jen čtvrtina považuje letošní vstup Bulharska a Rumunska do EU za pozitivní.

Průzkum nepřinesl ve vztahu k euru jen nepříjemné zprávy autorům tohoto projektu. Evropané většinou soudí, že euro má širší pozitivní dopad na evropskou ekonomiku. To podle listu naznačuje, že si myslí, že pomáhá jiným více než jim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK