Vláda: Nouzový stav v lesích skončí k 5. únoru

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Nouzový stav, který vláda v lesích vyhlásila 24. ledna kvůli větrné kalamitě, skončí podle plánu 5. února. Po zasedání kabinetu to na tiskové konferenci oznámil premiér Mirek Topolánek. Nouzový stav má pomoci urychlit zadávání prací na likvidaci polomů.

"Nemíníme prodlužovat nouzový stav po 5. únoru v době, kdy budou nakontrahovány všechny těžební zakázky odstraňující kalamity," řekl dnes Topolánek. Podle něj v té době již budou uklizeny a zabezpečeny všechny cesty a stezky v lesích, takže to umožní i případnou pěší nebo lyžařskou turistiku. V době nouzového stavu byl vstup do všech dotčených lesů turistům zakázán.

Nouzový stav platí na Vysočině, v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Libereckém kraji a v dalších osmi nejvíce postižených okresech.

Vichřice, která postihla republiku v noci z 18. na 19. ledna, srazila v českých lesích podle odhadů téměř deset milionů metrů krychlových dřeva. Pro srovnání, předloni se v tuzemsku vytěžilo celkem 15,5 milionu metrů krychlových dřeva. Největší část polomů, zhruba pět milionů metrů krychlových, je v lesích spravovaných státním podnikem Lesy ČR.

Podle lesníků je nutné odstranit polomy co nejrychleji, jinak hrozí přemnožení kůrovce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK