EK navrhla snížení kvót cukru pro příští rok o 12 procent

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhla snížení výrobních kvót cukru v členských zemích pro období 2007 až 2008 o 12 procent, tedy asi o dva miliony tun cukru. Komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová tak chce předejít nadprodukci cukru, která hrozí prý kvůli tomu, že evropský cukrovarnický průmysl se nedostatečně restrukturalizuje.

Komisařka předloží svůj návrh výboru, který sdružuje odborníky a zástupce členských států, v únoru. Definitivně bude rozhodnuto o snížení kvóty na podzim, zřejmě v říjnu. Producenti mohou podle návrhu komise nadbytečný cukr prodat mimo kvóty k průmyslovému využití například k výrobě bioetanolu nebo k upotřebení v chemickém průmyslu.

Unie zahájila loni v červenci reformu cukrovarnického sektoru a chce snížit během čtyř let produkci cukru o asi šest milionů tun. Nabízí až 730 eur za tunu cukerných kvót, jichž se producenti vzdají. EU tak chce předejít plošnému a jednorázovému snížení kvót. Fischerová-Boelová již v prosinci varovala, že reforma nepostupuje, jak by měla, a že nezbytné restrukturalizace mohou být bolestivé. Zatímco loni se producenti vzdali asi 1,5 milionu tun kvót, letos to bude podle EK jen asi 650.000 tun.

"Očekává se proto, že přebytek na trhu pro období 2007 až 2008 bude velmi výrazný," uvedla komise v prohlášení. "Je jasné, že bude zapotřebí stažení podstatné části kvót, aby se tato rovnováha vyrovnala."

V České republice hodlá využít reformy navrhované unií koncern Eastern Sugar a uzavřít pět závodů ve střední Evropě, včetně tří na Moravě. Pokud by tak učinil, klesla by domácí produkce cukru více než o pětinu a ČR by se stala dovozcem cukru.

Odpůrci však zdůrazňují, že cílem unijní reformy bylo omezení výroby cukru v nerentabilních oblastech. Odchod Eastern Sugar by ale znamenal propad pěstování cukrovky na Hané, tedy v jedné z nejlepších řepařských oblastí v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK