LČR: S likvidací větrné kalamity se začne příští týden

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. ledna (ČTK) - Větrná kalamita v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) se začne likvidovat od příštího týdne. LČR v postižených regionech, kde platí nouzový stav vyhlášený vládou, nyní vyhlásí jednoduchá výběrová řízení na těžbu. Smlouvy s vítěznými těžařskými firmami na jednotlivých kalamitních jednotkách LČR chtějí podepsat do pondělí 5. února. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Po vichřici z konce předminulého týdne je ve státních lesích zhruba pět milionů metrů krychlových polomů. Představuje to přibližně dvě třetiny letošní plánované těžby LČR a největší kalamitu v historii firmy. Lesnické firmy již dříve uvedly, že jsou při likvidaci kalamity připraveny poskytnout LČR maximální součinnost.

Výběrové řízení se uskuteční na základě výzvy minimálně třem podnikatelským subjektům pro každou navrženou kalamitní jednotku. Přihláškou do zadávacího řízení bude přijatá nabídka. Hodnotícím kritériem bude nabídnutá cena.

"Organizací a realizací výběrových řízení byly pověřeny krajské inspektoráty ve spolupráci s jednotlivými lesními správami LČR," uvedl generální ředitel LČR František Koníček.

Smlouvy budou uzavírány pouze na těžbu a prodej kalamitního dříví včetně úklidu klestu. Součástí smluvního vztahu bude následný výkup zhruba poloviny objemu těženého dříví ve vybraných sortimentech, například kulatina a vláknina, určených k plnění smluvních závazků LČR vůči zpracovatelům dříví a veřejným obchodním kanálům, například pro komoditní burzu.

Lesnické firmy od konce prosince v porostech spravovaných LČR zatím nepracují, protože dosud nebyly podepsány smlouvy z tendrů pro letošní rok. Důvodem jsou lhůty v zákoně o zadávání veřejných zakázek a také stížnosti některých společností, které řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK