ČOI: Zákony porušila polovina prodejců vánočního zboží

29.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Polovina kontrol České obchodní inspekce, které byly v závěru loňského roku zaměřeny na prodej vánočního sortimentu, zjistila porušení zákonů. ČOI před vánočními svátky při kontrolních nákupech u stánkových prodejců odhalila například předražení kaprů či vánočních stromů až o několik desítek korun.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři od loňského 27. listopadu do 22. prosince provedli 1096 kontrol předvánočního prodeje adventních věnců, svícnů, drobného zimního oblečení, vánočních stromků a kaprů. "Porušení platných předpisů zjistili v 530 případech," uvedla Fléglová.

Například někteří prodejci adventních věnců, svícnů a vánočních dekorací neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků či je neinformovali o nebezpečí při nesprávném použití svícnů. U zimních oděvních doplňků podle Fléglové často chyběly informace o výrobci, dovozci nebo dodavateli. Prodejci vánočního sortimentu také spotřebitele neinformovali o podmínkách reklamace a používali měřidla s neplatným úředním ověřením.

Prodejci před vánočními svátky také často šidili zákazníky. Inspektoři například při nákupech vánočních stromků zjistili předražení až o 27 korun a u kaprů byla účtovaná cena vyšší o 57,5 koruny v neprospěch spotřebitele.

"Výsledky kontrol předvánočního prodeje opět prokázaly nejnižší míru právního vědomí u stánkových prodejců na vánočních trzích. O tom svědčí většina zjištění ČOI, zejména nerespektování základních povinností prodávajících stanovených zákonem o ochraně spotřebitele," podotkla Fléglová.

ČOI 479 prodejcům uložila blokové pokuty v celkové výši 378.500 korun. "Dalších 56 zjištění je řešeno ve správním řízení a tři zjištění byla postoupena živnostenským úřadům. Do doby zjednání nápravy byl vydán zákaz prodeje na 12.770 kusů zboží v celkové hodnotě 1,257.828 korun a zákaz používání 16 měřidel bez platného úředního ověření," dodala Fléglová.

Za celý rok 2006 provedla ČOI 55.547 kontrol a na porušení zákonů přišla v 19.102 případech (34,4 procenta). Podíl prohřešků na počtu kontrol byl v loňském roce zhruba stejný jako v roce 2005, kdy se zvýšil z 29,4 procenta v roce 2004 na 34,3 procenta. V předchozích letech tento ukazatel naopak mírně klesal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK