HN: Češi jsou podle průzkumu v práci s počítačem jen průměrní

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - V používání počítačů a ve využívání internetu zaostávají Češi za ostatními Evropany. Svědčí o tom průzkum, který si nechala zpracovat společnost Microsoft, informují dnešní Hospodářské noviny. Tuzemští zaměstnanci jsou ve všech ohledech pod průměrem EU a ve většině kategorií se dokonce umístili na chvostu deseti hodnocených zemí.

Studie je podle deníku výjimečná tím, že srovnává počítačové dovednosti zaměstnanců podniků v různých zemích Evropy, ale i tím, že je hodnotí sami jejich šéfové. Ze studie však vyplývá i to, že domácí podniky nekladou na počítačové znalosti svých pracovníků takový důraz jako jinde.

Evropskému průměru se Češi blíží jen v základech práce s počítačem. Elektronickou poštu nebo textový editor dokáže používat 85 procent českých zaměstnanců. U pokročilejších znalostí, jako je třeba ovládání specializovaného softwaru nebo využívání internetu pro rozvoj podnikání, výrazně zaostávají například i za Rumuny, kteří letos v lednu vstoupili do unie.

Autoři průzkumu z britské společnosti IDC oslovili ředitele a personální manažery z celkem 600 firem. Dotázaní se shodli, že počítačové dovednosti jsou nezbytné nebo důležité pro čtyři pětiny všech pracovních míst v Evropě. Podle většiny podniků důležitost těchto dovedností poroste ve všech sektorech. A 40 procent evropských zaměstnavatelů tvrdí, že by vůbec nepřijalo do práce člověka, který neovládá počítač.

Vedení firem většinou viní z nedostatečné kvalifikace lidí školský systém v jednotlivých zemích. Dvě třetiny z nich však zároveň přiznávají, že nemají čas ani peníze na to, aby kvalifikaci zaměstnanců sami zvyšovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK