Americké blue chips v pondělí beze změn

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. ledna (ČTK) - Ceny amerických blue chips v pondělí kolísaly kolem předchozích hodnot, větší zájem byl pouze o technologické tituly. Mezi nimi vynikaly akcie IBM a Intelu, které těžily ze zpráv, že obě firmy budou při výrobě mikročipů využívat nových materiálů. Na devizovém trhu byl zájem o dolar, který zpevňoval hlavně vůči jenu.

Dow Jonesův index zpevnil o 3,76 bodu a den uzavřel růstem o 0,03 procenta na hodnotě 12.490,78 bodu. Širší index S&P 500 si 0,11 procenta odepsal a ustálil se na 1420,62 bodu. Naopak index technologického trhu Nasdaq Composite vykázal růst o 0,23 procenta a obchodní den zakončil na hodnotě 2441,09 bodu.

IBM a Intel o víkendu oznámily technologické změny, které jsou podle pozorovatelů největší za posledních 40 let. Jádrem změn je využití nových materiálů, což pomohlo vyřešit problém elektrických ztrát v mikročipech. Akcie IBM díky tomu zpevnily o 1,1 procenta, Intel si připsal 1,8 procenta. Sektoru technologií pomohla také emise Microsoftu, který dnes uvede na trh operační systém Vista. Akcie firmy přesto mírně klesly.

Měnový výbor americké centrální banky dnes zahájí schůzku, na které bude posuzovat vývoj ekonomiky a dopady úrokových sazeb. Schůzka je dvoudenní a výsledek z ní bude oznámen ve středu. Očekává se však, že Američané nechají základní úrok na 5,25 procenta.

Na devizovém trhu se dál zvyšoval kurz dolaru, a to hlavně k japonskému jenu. Dostal se k němu na zhruba čtyřleté maximum díky očekávání, že úroky v USA se možná nezmění po celý letošní rok. V minulých týdnech se hovořilo o jejich možném snížení. Naopak v Japonsku trh spoléhal na růst úroků, ale centrální banka je na posledním zasedání měnového výboru nezměnila.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 121,83 JPY, a zpevnil tak z předchozích 121,57 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem ale klesl na 1,2951 z 1,2912 USD, euro k jenu ale vystoupilo na 157,79 z předchozího kurzu 156,99 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK