Sony má kvůli spuštění nové konzoly PlayStation nižší zisk

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. ledna (ČTK) - Japonský elektrotechnický obr Sony vytvořil ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk 159,9 miliardy jenů (asi 28,6 miliardy Kč). Proti stejnému období předchozího roku je to pokles o více než pět procent. Na vině je hlavně zahájení prodeje nové herní konzoly PayStation 3, do které Sony investovala značné částky. Naopak dobře se prodávaly televizory s plochou obrazovkou.

Na provozní bázi má Sony zisk 178,9 miliardy jenů, což je meziroční pokles o 14,9 procenta. Management nicméně zvýšil odhad celoročního provozního zisku na 60 miliard jenů, zatímco v předchozím výhledu počítal se ziskem 50 miliard. To je pro analytiky dobrá zpráva, i když trh počítá v průměru se ziskem 69,2 miliardy jenů. Finanční rok v Japonsku se uzavírá vždy na konci března.

Sony konkuruje na trhu televizorů především další japonské společnosti Sharp a jihokorejskému podniku Samsung Electronics. V současné době má tento trh hodnotu zhruba 63 miliard dolarů a Sony na něm boduje televizory Bravia. Značný zájem registruje také o digitální fotoaparáty Cyber-shot či o kamery Handycam.

"Je to příznivý vývoj - podnik zvýšil zisk z prodeje elektroniky, i když její cena v předvánočním období klesala," poznamenal k výsledkům Sony analytik makléřské společnosti Mizuho Investors Securities Micuhiro Osawa. Na hodnocení konzoly PlayStation 3 je ale podle něj příliš brzy, takže není možné říci, zda bude Sony potřebovat radikální změny.

Tržby ve třetím čtvrtletí dosáhly 2,61 bilionu jenů a meziročně vzrostly o 9,8 procenta. Za devět měsíců roku Sony dosáhla tržeb 6,21 bilionu jenů a předpokládá, že za celý rok je zvýší na 8,23 bilionu. Čistý zisk by měl za celý fiskální rok dosáhnout 110 miliard jenů. Proti předchozímu výhledu je to zlepšení, ale meziročně to bude pokles asi o 35 procent.

Konzola PlayStation 3 se začala prodávat v listopadu a Sony má z prodeje toho zařízení zatím ztráty. Přístroj konkuruje hlavně podobnému zařízení od společnosti Microsoft, které se prodává pod názvem Xbox. Herní zařízení má na trhu i společnost Nintendo, která prodává konzolu Wii. Sony ale musela čelit i dalším nepříjemnostem, jako jsou vadné baterie, které musela stáhnout z trhu.

S vysokými ztrátami z prodeje konzol se nicméně počítalo, protože Sony už dříve avizovala, že v souvislosti s uvedením konzol na trh bude mít za celý rok ztrátu až 200 miliard jenů. Někteří analytici se však obávají, že Sony bude v dalších letech nepříznivě pociťovat dopady investic do vývoje nových technologií, jako je blue-ray.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK