Koruna nadále pod vlivem zahraničí oslabuje

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Česká měna navazuje i dnes na své pondělní ztráty. Vůči euru dnes dopoledne oslabila až k 28,29 Kč/EUR. Proti dolaru rovněž oslabuje, ovšem mírněji na 21,84 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Ráno nevyšel pokus o korekci a česká měna znovu ztrácí půdu pod nohama. Nadále schází zprávy z domácí ekonomiky, ale kurz koruny stejně určuje hlavně zahraničí," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Za zahraničí kurz ovlivňují především pozitivní očekávání ohledně americké ekonomiky, která tlačí podle Vlka tamní výnosy vzhůru a tím podporují další prodeje středoevropských měn.

"Největším "strašákem" pro středoevropské měny je v posledních dnech očekávání další série pozitivních makročísel z USA," upozornil analytik ČSOB Jan Čermák. Údaje z ekonomiky USA by tak podle něj mohly definitivně odbourat sázky na pokles sazeb v USA a dostat tím všechny rozvíjející se trhy včetně středoevropského regionu pod tlak. "I když dnes ještě žádné z klíčových amerických čísel není na pořadu dne, v neprospěch koruny mohou hrát prostá očekávání," dodal Čermák.

Dolar se obchoduje na 1,2958 proti euru. Eurodolarový trh je dál v klidu v očekávání hlavních událostí týdne," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK