FT: Na trhu platebních karet jsou uměle vysoké poplatky

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. ledna (ČTK) - Na trhu platebních karet v zemích Evropské unie nefunguje konkurence a vliv velkých bank je znepokojující. Zjistilo to Evropská komise, která praktiky na trhu platebních karet zkoumala od června 2005. Závěry šetření budou zveřejněny ve středu v Bruselu, výňatky z něj už má ale britský list Financial Times (FT).

Komise podle FT uvede, že existují jasné důkazy uměle vysokých poplatků za používání karet, a že se vydavatelé platebních karet dopouštějí jednání, které odporuje pravidlům hospodářské soutěže. Neexistuje prý ani efektivní konkurence mezi jednotlivými státy.

"Kombinace vysokých zisků, vysoké koncentrace a existence bariér vstupu na trh je v některých členských zemích znepokojující. Banky mohou své síly zneužívat k poškozování spotřebitelů a malých podniků," stojí ve zprávě, kterou se komise chystá zveřejnit.

Vyšetřovatelé budou zvlášť kritičtí vůči spořitelním institucím a družstevním bankám, které mají velký podíl na trhu v Německu, ve Francii, Itálii a Španělsku. Vysoký stupeň spolupráce mezi těmito bankami může vést k podezření z porušování antimonopolních zákonů. Některé banky si na místních trzích vůbec nekonkurují, zjistila komise.

Komise podle FT zaujme vůči bankám a vydavatelům karet nekompromisní postoj, a to zřejmě přes zákony jednotlivých zemí, které bankám nynější chování tolerují. Vyšetřování mimo jiné zjistilo, že banku mění v případě nespokojenosti jen nepatrný zlomek spotřebitelů a že bariéry vytvářejí jen některé banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK