Burza rostla díky akciím Zentivy a Unipetrolu

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Pražská burza především díky akciím společností Zentiva a Unipetrol posílila a přiblížila se k rekordu z minulého týdne. Akciím Zentivy podle obchodníků pomohlo přeskupování investic v regionu a akcie Unipetrolu zase podpořil prodej Kaučuku za vyšší očekávanou cenu. Index trhu PX zpevnil o 0,35 procenta na 1667,1 bodu, což bylo 8,3 bodu za maximem. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Středem zájmu investorů byly hlavně akcie Zentivy, které na trhu dominovaly tempem růstu i objemem a přidaly 2,09 procenta na 1316 korun při obchodech za 1,4 miliardy korun. Investoři přesouvali do akcií Zentivy prostředky z maďarských farmaceutických firem, které se ocitly pod prodejním tlakem po regulačních opatřeních maďarské vlády.

Petrochemický holding Unipetrol oznámil prodej dceřiné společnosti Kaučuk za zhruba 5,5 miliardy korun polské chemické firmě Dwory. Trh předpokládal prodejní cenu jen o něco vyšší než čtyři miliardy korun. Akcie Unipetrolu vyrostly o 1,79 procenta na 238,3 koruny.

"Oznámení prodeje Kaučuku za 5,5 miliardy korun má na trh spíše pozitivní dopad; zvláště, když se trh obával, že i tato společnost bude prodána výrazně pod cenou jako Spolana," uvedl obchodník společnosti Atlantik FT Pavel Sudek. "Unipetrol oznámil, že celou částku hodlá reinvestovat, což je i z dlouhodobého hlediska pro akcie Unipetrolu pozitivní," doplnil Aleš Jandejsek z brokerské firmy Cyrrus.

Z dalších předních emisí akcie rakouské banky Erste narostly o 1,32 procenta na 1685 korun. Naproti tomu rekord neudržely akcie developerské společnosti Orco Property Group a oslabily o 1,02 procenta na 3299 korun. Celkové obchody s akciemi vzrostly nad roční průměr na 3,55 miliardy korun z pondělní hodnoty 2,8 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 5,757 miliardy Kč

- akcie 3,552 miliardy Kč

- dluhopisy 2,205 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK