Americké akcie v poledne rostly díky cenám ropy

30.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. ledna (ČTK) - Akcie velkých amerických firem dopoledne v New Yorku rostly, protože vyšší ceny ropy vyvolaly zájem o akcie ropných producentů. Zájem o emisi Motoroly vzrostl poté, co investor Carl Icahn oznámil, že chce do správní rady druhého největšího výrobce mobilů na světě.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o čtvrt procenta na 12.523,7 bodu. Index trhu Nasdaq se tou dobou zvýšil na 2446,2 bodu, tedy o 0,2 procenta.

Dopolední růst akcií ale zmírnily výsledky hospodaření konglomerátu 3M a nepříznivý výhled na letošní rok od společnosti United Parcel Service. Obchodníci se stavěli opatrně k investicím do akcií také proto, že americká centrální banka Fed rozhodne ve středu o dalším nastavení úrokových sazeb.

Zpráva o spotřebitelské důvěře za leden ukázala, že se nálada mezi spotřebiteli zlepšila. Na trh to ale mělo slabý vliv, protože se takový vývoj očekával. Spotřebitelská důvěra je klíčový prvek amerického hospodářského růstu. Analytici připomínají, že po zprávě Fedu budou investoři čekat na páteční údaje o nezaměstnanosti.

Motorola oznámila, že Icahn bude chtít křeslo ve správní radě, když investor předtím zveřejnil, že vlastní 1,4 procenta společnosti. O miliardáři se obecně ví, že je schopen přimět management firem ke zlepšení podnikového výkonu. Akcie Motoroly díky tomu vzrostly o šest procent na 19,46 dolaru.

S vyššími cenami ropy posílila emise koncernu Exxon Mobil v jednu chvíli o 0,7 procenta na 73,70 dolaru. Chevron stoupl o 1,4 procenta na 72,52 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK