Alžírsko: Všichni členové OPEC v únoru snížili těžbu podle plánu

04.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Alžír 4. února (ČTK) - Všichni členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížili od 1. února těžbu tak, jak slíbili. Uvedl to dnes alžírský ministr energetiky a dolů Šakíb Chalíl. Kartel se dohodl, že od února sníží celkovou těžbu ropy o 500 tisíc barelů za den, aby zastavil pokles cen z druhé poloviny minulého roku a začátku letoška.

Alžírský ministr ale také oznámil, že by ceny ropy mohly jít ještě dolů, pokud světová poptávka ve druhém čtvrtletí klesne o dva miliony barelů za den. Podle Chalíla ale světové ceny ropy neopustí současné rozpětí 50 až 60 dolarů za barel.

Únorovému snížení ropné produkce v kartelu předcházelo opatření z listopadu minulého roku, kdy měl OPEC podle dohod snížit těžbu o 1,2 milionu b/d.

Ropa je nyní proti začátku roku levnější o pět procent. Vzrostla při tom z lednového minima 49,90 USD za barel, kdy proti začátku roku spadla o 18 procent. Výjimečně teplé počasí na začátku ledna pomohlo vytvářet zásoby topného oleje na severní polokouli a snižovat ceny, ale nástup chladnějšího počasí v USA ceny zvýšil a začal zásoby snižovat.

Za pátek ceny ropy vyskočily o tři procenta kvůli chladnému počasí v USA a politickému napětí v Íránu a Nigérii, které ropu těží. Cena americké ropy vzrostla o 1,72 dolaru na 59,02 dolaru za barel, a byla tak nejvýše od 2. ledna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK