Menšinovým akcionářům Unipetrolu se nelíbí cena za Kaučuk

05.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Menšinovým akcionářům petrochemického holdingu Unipetrol se nelíbí okolnosti a především cena, za kterou Unipetrol prodal dceřinou firmu Kaučuk polské společnosti Dwory. Unipetrol podle akcionářů přijal podhodnocenou nabídku zhruba 5,5 miliardy korun (195 milionů eur) za sto procent akcií Kaučuku, které znalecký ústav Azet Konzult ocenil na osm až devět miliard korun. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámilo sdružení STOP rozprodeji Unipetrolu. Zástupci Unipetrolu při podpisu smlouvy uvedli, že prodejní cena byla na horní hranici nezávislých ocenění.

Představenstvo Unipetrolu, které je ovládané polským koncernem PKN Orlen, podle předsedy sdružení Adama Černého přijetím nabídky k prodeji Kaučuku porušilo povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. "Pokud nebudou znalecké posudky zpracované pro Unipetrol zveřejněny v plném rozsahu a nebude možno posoudit použité předpoklady, nelze je považovat za seriózní," uvedlo sdružení.

Dwory podle Unipetrolu podala v tendru na Kaučuk nejvyšší cenovou nabídku, když vylepšila původní cenu 4,1 miliardy korun. Unipetrol předložil ocenění tří firem, z nichž Komerční banka ohodnotila Kaučuk na 3,4 až 5,4 miliardy korun a Deloitte na 4,2 až 4,7 miliardy korun. Smlouva o prodeji Kaučuku byla podepsána 30. ledna, vypořádání se ale má uskutečnit až po splnění stanovených podmínek, což může trvat půl až tři čtvrtě roku.

Menšinový akcionář Unipetrolu fond Goldenfrazil, který si dlouhodobě stěžoval na možnou ztrátovost prodeje Kaučuku, označil cenu za Kaučuk za vcelku pozitivní. Fond ale doplnil, že je nutné požadovat od Unipetrolu zveřejnění relevantních informací. Analytici obchodníků s cennými papíry očekávali za Kaučuk v průměru jen kolem 4,2 miliardy korun.

Unipetrol se chce dlouhodobě zaměřovat na rafinerie, petrochemii a síť čerpacích stanic, a proto se začal zbavovat provozů působících v jiných oblastech. Loni již prodal Spolanu, jejíž prodej byl podle sdružení také nevýhodný. "Nezveřejněné posudky Unipetrolu (ke Spolaně) byly o zhruba třetinu nižší než zveřejněný posudek nového vlastníka vypracovaný pro potřeby povinného odkupu," upozornilo sdružení.

Do holdingu Unipetrol patří například Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade. Unipetrol loni za tři čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,91 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 27 procent. Kaučuk, jehož hlavní oblastí podnikání jsou polystyrénové plasty a syntetický kaučuk, zvýšil loni do konce září meziročně čistý zisk na více než dvojnásobných 514 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK