Vláda schválila operační program EU s čerpáním 1,55 mld. eur

05.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh Integrovaného operačního programu na léta 2007 až 2013, díky kterému bude moci ČR čerpat až 1,55 miliardy eur (43,7 miliardy korun). Na tiskové konferenci to řekl premiér Mirek Topolánek. Program je zaměřen na cestovní ruch, národní kulturní památky, opravy panelových sídlišť či zdravotnictví. Návrh předložilo ministerstvo pro místní rozvoj, které bude peníze z programu přidělovat.

Nový program shrnuje všechno, na co se v ostatních programech zapomnělo, uvedlo již dříve MMR. Mají se z něho podporovat nemocnice, sociální ústavy a sociální byty, kupovat počítače pro úředníky, opravovat památky, podporovat turistika, zavádět elektronická správa či řešit problematika romských komunit. Na peníze mají nárok všechny regiony s výjimkou Prahy.

Právě s tímto programem, jehož hlavním účelem bylo podle kritiků udržet na ministerstvu nějaké peníze, měla Česká republika v Bruselu značné potíže. Komise ho akceptovala až po zásahu minulého ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, který z programu škrtl 400 milionů a připsal je přímo krajům.

O čerpání většiny peněz z Evropské unie letos už nerozhoduje MMR; adresátem dotací na podporu regionů jsou samotné kraje. Do minulého roku rozdělovalo MMR peníze z EU na podporu regionů operačním programem SROP. Šlo přitom o třetinu všech evropských dotací.

V letech 2004 až 2006 kraje ročně získávaly z EU 150 milionů eur (4,2 miliardy korun), v období 2007 až 2013 kraje samy každý rok rozhodnou o 700 milionech eur (19,6 miliardy korun). Celkem má Česko šanci získat v příštích sedmi letech z EU až 750 miliard korun, tedy asi 100 miliard korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK