ČEZ loni zvýšil výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o pětinu

08.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Skupina ČEZ loni zvýšila výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů meziročně téměř o pětinu na 1,98 terawatthodiny. Rozhodující podíl patřil vodním elektrárnám s takřka 89 procenty a nejsilnější tempo růstu, na téměř dvojnásobek, měla biomasa. Zastoupení větrné a sluneční energie zůstalo zanedbatelné. Oznámila to mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová. Za rok 2005 vyrobila skupina ČEZ celkem více než 60 terawatthodin elektřiny, loňské výsledky ještě nezveřejnila.

Výrobu z obnovitelných zdrojů ovlivnilo počasí a stát, který chce podíl takzvané zelené elektřiny postupně zvyšovat. Vodním elektrárnám pomohl rok bohatý na srážky, což vyústilo v největší objemový nárůst výroby o více než 0,21 terawatthodiny. Biomasy se loni spálilo téměř 227.000 tun a výroba tohoto druhu energie narostla na 0,224 terawatthodiny. "Projevila se tak vyšší výkupní cena elektřiny z těchto zdrojů v loňském roce, která umožnila nabídnout vyšší ceny dodavatelům biomasy. Omezil se tak vývoz této suroviny, který byl charakteristický pro rok 2005," uvedla zpráva.

Výroba větrné energie naopak propadla a objem sluneční energie zhruba stagnoval. Právě větru začíná ČEZ věnovat stále větší pozornost. Podle generálního ředitele ČEZ Obnovitelné zdroje Josefa Sedláka si chce firma připravit podmínky pro výstavbu dvou až tří větrných elektráren v oblasti Nového Hrádku a Borové na Náchodsku. K tomu se připravuje výstavba dvou velkých větrných parků v oblastech Dukovany a Dlouhé Pole na Kadaňsku.

Podíl ČEZ na tuzemské výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů loni mírně narostl na téměř 58 procent. ČEZ, jehož většinovým vlastníkem je stát, plánuje v následujících letech investovat do obnovitelných zdrojů až 30 miliard korun, z toho dvě třetiny do nových větrných elektráren. Investice jsou součástí akčního plánu ČEZ zaměřeného na snižování emisí skleníkových plynů. Z obnovitelných zdrojů by se dalo podle údajů ČEZ získat až sedm terawatthodin ročně.

V roce 2005 činil podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové hrubé domácí výrobě elektřiny 3,8 procenta. Dlouhodobým cílem je zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů, možnosti Česka v této oblasti jsou ale podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana omezené. Většinu energie bude proto Česko i dlouhodobě získávat z uhlí a jádra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK