Výrobce radarů Era zvýší výrobu i počet zaměstnanců

08.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 8. února (ČTK) - Výrobce pasivních radarů Věra, pardubická společnost Era, zvýší letos počet zaměstnanců a rozšíří výrobní kapacity. Po dnešní tiskové konferenci to řekl Dave Ellison, prezident americké firmy Rannoch Corporation, která pardubický podnik loni koupila. Era již pozměnila název na Era Corporation.

"Plánujeme přijmout asi 70 nových zaměstnanců a zvýšit kapacitu výroby. Budeme hledat možnosti jak postavit nové prostory, nebo je koupit či pronajmout," uvedl Ellison. Ve společnosti Era v současnosti pracuje asi 150 lidí. Podle Ellisona chce firma investovat do personálu a nového vybavení přibližně 2,5 milionu dolarů, v přepočtu zhruba 54 milionů korun.

Zároveň potvrdil dřívější informace, že by se do Pardubic měla přesunout celá distribuce produkce firmy Rannoch. Američané rovněž plánují, že by se v Česku vyráběla část jejich výrobků. Podle Libora Slezáka, technického ředitele pro hardware a softwarový výzkum společnosti Era, by měly do Pardubic přejít i některé vývojové aktivity ohledně softwaru.

Rannoch a Era si až donedávna konkurovaly v oblasti civilní kontroly vzdušného prostoru. Americká společnost začala o koupi pardubické Ery vyjednávat letos v červnu a 30. října oznámila záměr českou společnost koupit.

"Světová letiště se dnes spoléhají na zařízení, která pocházejí ze společnosti Era, tedy z Pardubic. Letecké sledovací systémy, které se v současné době vyvíjejí, budou v dohledné době fungovat také v Norsku a Irsku," řekl na tiskové konferenci Ellison. Sledovací systém Věra by tento rok mělo využít také NATO. O Věru projevily zájem mimo jiné Čína, Egypt, Malajsie, Pákistán, Austrálie či Vietnam. Jednu testovací verzi koupily Spojené státy a systém získalo i Estonsko.

Věra je takzvaný pasivní sledovací systém. To znamená, že sám nevysílá, ale pouze přijímá a zpracovává signály. Dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK