HN: MZe pokládá pokutu od EK za přebytky za nepřiměřenou

09.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Ministerstvo zemědělství pokládá zhruba půlmiliardovou pokutu, kterou po Česku požaduje Evropská komise za příliš velké zásoby potravin v době jeho vstupu do EU, za nepřiměřenou a chce o ní s komisí ještě jednat. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Komise přitom na počátku požadovala až tři miliardy korun.

Ministra zemědělství Petra Gandaloviče podle listu čeká rozhovor s agrokomisařkou Mariann Fischer-Boelovou, kde se jí bude snažit vysvětlit, proč je pro ČR pokuta nepřiměřená. "Po tomto rozhovoru zvolíme další strategii vyjednávání," řekla mluvčí ministerstva Táňa Králová.

Česko má platit 19,2 milionu eur za to, že mělo v roce 2004 "nadlimitní" zásoby rýže, cukru, pomerančového džusu, konzervovaných žampionů a mandarinek. Podle Bruselu šlo o zásoby spekulantů, kteří je dovezli při nižším clu před vstupem Česka do unie a pak je vrhli na trh. To bylo podle komise v rozporu s podmínkami smlouvy u vstupu do EU, připomínají HN.

Původně přitom Česku hrozila pokuta až tři miliardy korun. Postupně ji Brusel snižoval, i tak je však nyní země v žebříčku desítky tehdejších unijních nováčků na třetím místě. Pokutu totiž mají platit všechny tyto státy, největší Estonsko a Kypr za zásoby cukru.

"Je to absurdní požadavek. Vždyť Brusel ani přesně nevyčíslil, jak velké zásoby můžeme mít. Musíme se bránit," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Stejně hovoří šéf Agrární komory Jan Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK