Koruna nepatrně posílila na 28,25 Kč/EUR

09.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Česká měna v pátek při klidném obchodování nepatrně posílila na 28,25 Kč za euro, kde po 17:00 skončila. Vůči dolaru koruna naopak oslabila na závěrečných 21,73 Kč/USD. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Páteční obchodování s korunou nebylo nikterak zajímavé, kurz se pohyboval v úzkém pásmu 28,20 až 28,28 Kč/EUR. Pro korunu nebyly zveřejněny žádné nové důležité zprávy," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Domácí měna dnes vzdorovala prodejnímu tlaku patrnému u ostatních středoevropských měn, doplnil dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Zajímavější a zároveň i důležitější bude podle Frayera příští týden, kdy se trh dočká běžného účtu za prosinec. "Leden byl ve znamení oslabování koruny k euru, březen by měl být zase spíš ve znamení posilování. Únor proto přináší 'něco mezi', tedy pomalu se měnící trend, který je charakterizován vysokou kolísavostí kurzu," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová .

Kurz koruny kolísá bez jasného cíle v intervalu 28,00 až 28,30 Kč/EUR a v podobné situaci se nachází i dolar, podotkla Šichtařová. Americká měna se pevně usadila v pásmu 1,290 až 1,306 USD/EUR. Tento mechanismus dnes podle ní vedl k posílení dolaru z 1,304 na 1,300 USD/EUR a také v tomto případě by prý mohl pohyb kurzu pokračovat i počátkem příštího týdne. Mezinárodně obchodované měny se nacházejí v úzkém rozpětí kvůli schůzce ministrů financí G7, vysvětlil Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK