G7: Efektivní jednání už nebude bez rozšíření skupiny možné

10.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Essen 10. února (ČTK) - Pokud má mít další jednání v rámci skupiny G7 smysl, musí se klub sedmi nejvyspělejších zemí světa rozšířit. Není totiž možné, aby úzká skupina byť nejbohatších a nejvlivnějších zemí jednala o globálních problémech, a přitom přehlížela nástup nových zemí s obrovským potenciálem růstu i vlivu. Řekli to někteří delegáti "sedmičky", která na schůzce v Essenu jedná o aspektech globální ekonomiky.

Dnešní série jednání už naznačila, že skupina G7 se při podobných rozhovorech neobejde bez přítomnosti zemí jako je Čína nebo Rusko, jejichž ekonomiky jsou ve fázi rychlého růstu se všemi dopady na vývoj vyspělého světa. U většiny rozhovorů, které se v Essenu zatím vedly, totiž nechyběla právě Čína, respektive její ministr financí a guvernér centrální banky. Od Číny se očekává těsnější spolupráce v oblasti měnové politiky.

"Není logické, když u jednacího stolu chybí jako plnohodnotný člen Ruská federace," řekl německý ministr financí Peer Steinbrück. Jeho ruský kolega Alexej Kudrin v Essenu nechybí, Rusko ale nebylo přizváno, aby se účastnilo jednání s ostatními. Na některých schůzkách Rusové bývají, takže pak jedná skupina G8. Tématem ale většinou bývá politika.

"Je zde řada témat, o nichž nelze jednat bez důležitých zemí z kategorie rozvíjejících se ekonomik. Třeba bez Číny, Indie či Jihoafrické republiky, abych jmenoval alespoň některé. Myslím, že u stolu bychom je mít měli. To není jen formalita, podle mého názoru se schůzka skupiny G7/G8 rozšíří a zahrne i tento okruh zemí, a to ve smyslu plného členství," uvedl ministr, jehož citovala agentura Reuters.

Zda se skupina G7 v brzké době skutečně rozšíří o další země ale zatím nelze říci. Po rozšíření se totiž volá už asi od roku 2000, kdy začalo být jasné, že vliv Číny se nezadržitelně zvyšuje. Čína totiž v posledních asi třech letech co do velikosti předběhla Itálii, Francii i Británii a už má čtvrtou největší ekonomiku světa. Větší jsou jen Spojené státy, Japonsko a Německo. Čínu teď rychle dohání Indie.

Snaha o rozšíření elitního klubu vlivných zemí je v Essenu více než zřejmá. Už páteční pracovní večeře se totiž zúčastnili delegáti z Brazílie, Číny, Indie, Mexika a Jihoafrické republiky, tedy zemí, které jsou považovány za jakýsi přesah nynější skupiny G7. Tu tvoří USA, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Itálie a Francie.

Země G8, tedy G7 plus Rusko, se na hrubém domácím produktu celého světa podílejí asi ze 44 procent. Přitom v nich ale žije méně než 14 procent světové populace. Pokud by se ke skupině G8 připojilo dalších pět zemí, jejichž zástupci jsou nyní v Essenu, vznikl by klub zemí zastupujících 70 procent celosvětového HDP a 56 procent populace.

Mezi politiky se ale myšlenka rozšíření G7 nesetkává vždy s kladnými ohlasy. Německá kancléřka Angela Merkelová například loni takovou myšlenku zcela zavrhla a letos v lednu naznačila, že podle jejích představ by byla účinnější nová forma spolupráce se zeměmi jako je Brazílie, Čína nebo Indie. Naopak předseda britské vlády Tony Blair už rozšíření skupiny G8 v zásadě podpořil.

Blair loni v květnu kriticky hovořil o fungování mezinárodních institucí jako je Světová banka, Mezinárodní měnový fond a Organizace spojených národů. Mezi globálními problémy a postojem těchto institucí podle Blaira panuje "beznadějný mišmaš", respektive špatná koordinace. Instituce je prý nutné reformovat a úsilí o řešení globálních problémů soustředit na formát G8 plus pět.

Sami zástupci G7 ale nemají jasno v tom, zda skupinu rozšířit nebo ne. Francouzský ministr financí Thierry Breton třeba řekl, že Steinbrückovy názory na rozšíření považuje za jeho osobní stanovisko. "On je teď předsedou a já myslím, že je legitimní, když hovoří o svých osobních postojích. Já jsem členem G7 a o svých osobních postojích mluvit nebudu," řekl Breton.

Schůzka v Essenu začala v pátek a potrvá do dnešního večera. Po jejím skončení bude zveřejněno závěrečné komuniké, v němž delegáti shrnou obsah dvoudenního jednání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK