HN: Správu peněz z EU bude mít v budoucnu na starosti více bank

12.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Pravděpodobně nečekané rozuzlení bude mít podle dnešních Hospodářských novin spor HVB Bank a České spořitelny o to, kdo bude spravovat desítky miliard korun dotací z Evropské unie pro české firmy a obce. Dotace bude na základě rozhodnutí ministerstva financí rozdělovat více bank. Ale až později, exkluzivita HVB Bank zatím platí, píšou.

Jak deník připomíná, HVB Bank se v lednu na další čtyři roky stala správcem dotací EU tuzemským firmám. Spořitelna, která přes deset let peníze vyplácela, však výsledek tendru napadla u antimonopolního úřadu. Ten její argumentaci nejprve odmítl, šéf úřadu Martin Pecina však případ vrátil k novému šetření.

Ministerstvo se podle deníku rozhodlo, že tlaku spořitelny a antimonopolního úřadu částečně ustoupí. "V letošním roce necháme peníze vyplácet HVB Bank. Příští rok buď vyhlásíme výběrové řízení, nebo přímo některé banky vyplácením peněz pověříme," citují HN náměstka ministra financí.

Podle Bohdana Hejduka, který se tímto případem na ministerstvu financí zabývá, však tendr nebude potřeba. "Vzhledem k tomu, že se v současné době jedná o podlimitní zakázku, na kterou nemusíme vypisovat výběrové řízení, plánujeme oslovit více bank. Není to však otázka měsíců, myslím, že ani příštího roku, protože příprava technologií je poměrně náročná," řekl HN Hejduk.

Ministerstvo původně muselo vypsat výběrové řízení, neboť za tuto službu platilo České spořitelně podle neoficiálních informací přes 50 milionů korun ročně. "Poté, co některé banky v tendru požadovaly jen nízké částky, může ministerstvo financí zakázku přidělit bez výběrového řízení," dodal Hejduk.

Podle šéfa korporátní klientely HVB Bank Dušana Hladného má banka s ministerstvem platnou smlouvu, jejíž výpovědní doba je jeden rok. Více bank se tedy podle něj do systému dostane nejprve v roce 2009.

Bankám bojujícím o výplatu dotací nejde ani tak o miliardy, které jejím systémem protečou. Zájem mají především o nové klienty. Každá instituce totiž musí mít u banky vyplácející dotace otevřený účet. "Záleží jen na kvalitě nabídky a šikovnosti našich lidí, zda dokážou nabídnout další produkty, ze kterých bychom profitovali," citují HN Hladného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK