Daň z příjmu z pohledu podnikatele

22.02.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Podnikatelé pozor! Termín podání daňového přiznání se neúprosně blíží! Víte co to jsou a jak se uplatňují výdajové paušály, nebo že musíte i v případě ztráty platit minimální daň? Víte které výdaje jsou daňově uznatelné a které naopak ne? V našem fintriku se to dozvíte.

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Zatímco za zaměstnance podává daňové přiznání jeho zaměstnavatel, musí si podnikatelé a živnostníci, tedy osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ) podat daňové přiznání sami, nebo využít služeb daňového poradce. Zákon o dani z příjmu prošel v minulých letech řadou novelizací, které podstatným způsobem změnily jeho tvář. Mezi nejdůležitější změny týkající se OSVČ patří zvýšení výdajových paušálů či zavedení minimálního základu daně. Pojďme si připomenout co tyto termíny vlastně znamenají a jak se projeví v daňovém přiznání.

Pozor na minimální základ daně

Od roku 2005 musí podnikatelé platit minimální daň. Tu je třeba zaplatit vždy, když poplatník vykáže za proběhlé zdaňovací období záporný nebo nižší základ daně, než minimální základ daně, který je stanoven zákonem – pro zdaňovací období roku 2006 platí minimální základ daně 112.900 Kč viz výpočet níže.

Minimální základ daně se vztahuje na poplatníky, kteří mají příjmy ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, dále pak ze živnosti (tedy z podnikání na základě živnostenského zákona) a z jiného podnikání dle zvláštních předpisů (např. auditorů, advokátů, daňových poradců apod.). Základ daně je ve výši alespoň 50 % částky, která se stanoví jako součin všeobecného vyměřovacího základu dle zákona o důchodovém pojištění za kalendářní rok, který o 2 roky předchází zdaňovacímu období, přepočítacího koeficientu dle zákona o důchodovém pojištění pro úpravu tohoto všeobecného základu a počtu kalendářních měsíců, v jejichž průběhu poplatník provozoval podnikatelskou činnost nebo jinou samostatnou výdělečnou činnost. Konečná částka se zaokrouhlí na celé stokoruny dolů. Více o minimálním základu daně se dočtete našich daňových průvodcích.

Výpočet minimálního základu daně pro zdaňovací období roku 2006:

17 882 x 1,0532 x12 x 0,5 = 112 900 Kč


Máte nízké výdaje? Uplatněte výdajové paušály!

Výdajové paušály, neboli možnost uplatnit výdaje procentem z příjmů jsou určeny pro ty podnikatele, kteří mají nízké výdaje na svou podnikatelskou činnost. Jejich další velkou výhodou je fakt, že podnikatel, který se rozhodne je uplatnit, nemusí vést daňovou evidenci ani účetnictví. Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, při využití paušálů stačí odečíst určité procento výdajů a ze zbylé části si vypočíst daň. K těmto výdajům lze ještě přičíst navíc zaplacené pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Už od minulého zdaňovacího platí zvýšené výdajové paušály, jejichž přehled pro jednotlivé tipy podnikatelské činnosti naleznete v tabulce níže. Více o výdajových paušálech se dočtete v článku s názvem Zvýšené výdajové paušály pomůžou i zkomplikují.

/> />
Druh příjmů Paušální výdaje
ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 80 %
z řemeslných živností 60 %
z ostatních živností 50 %
z podnikání podle zvláštního předpisů 40 %
z nezávislého povolání 40 %
podle autorského zákona 40 %
z pronájmů 30 %

 

Víte které výdaje nelze pro daňové účely uznat a které ano?

Aby mohly být výdaje uznány jako výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmu, musí být vynaloženy pouze na účely související se zdaňovanými podnikatelskými aktivitami, například odpisy a podobně. Mezi nejvýznamnější výdaje, které nelze daňově uznat, patří například:

  • výdaje na pořízení investičního majetku a cenných papírů
  • výdaje na reprezentaci, zejména na pohoštění, občerstvení a dary
  • penále, úroky z prodlení a pokuty
  • výdaje na příjmy od daně osvobozené, nebo nezahrnované do základu daně
  • výdaje na osobní potřebu poplatníka
  • daň dědickou, darovací, daň z příjmu FO i PO a obdobné daně zaplacené v zahraničí


Daňový poradce vám ušetří peníze i usnadní život

Pokud vám informace obsažené v předchozím textu přišly příliš složité či nesrozumitelné, nezoufejte. Nejste sami, naopak, takových lidí je spousty. A právě pro ně jsou určeny služby daňových poradců. Prvním kladem využití služeb daňového poradce je posunutí termínu o tři měsíce, tj. do 30. června příslušného roku. Zpravidla stačí, když klient pouze oznámí Finančnímu úřad (FÚ), že má daňového poradce, ale ten musí na FÚ doložit písemnou plnou moc k zastupování klienta podepsanou klientem a poradcem. Podpisy nemusí být úředně ověřeny. V dalším řízení záleží na rozsahu udělené plné moci. Zda se jedná např. pouze o jednu kontrolu, nebo zda jde o zastupování při zpracování daňového přiznání atd. Potom je to již na daňovém poradci, aby komunikoval s FÚ jménem klienta. Musíte si ovšem dát pozor a vybrat takového poradce, na kterého bude spoleh a zajištěna minimální chybnost.

Pokud si budete chtít vybrat kvalifikovaného daňového poradce, stačí když si otevřete internetové stránky Komory daňových poradců, kde si můžete jednoduše vyhledat poradce dle svého místa bydliště. Dobrý poradce klientovi nabízí ručení za jím poskytnuté služby, činnost vykonává delší dobu (není začátečník v oboru) a má rozvětvenou klientelu.

Daňové poradenství se poskytuje na základě smlouvy uzavřené mezi daňovým poradcem a klientem, kde si mimo jiné obě strany dohodnou též odměnu, přičemž smlouva se stává neplatnou v případě, že odměna je vázána na daňovou úsporu, či jako podíl na ukazatelích výsledků činnosti. Sazby bývají stanoveny za hodinu práce nebo procentem z nějaké veličiny. Existují i poradenské služby poskytované na základě paušální odměny za měsíc. Je to individuální podle poradenské firmy i v rámci jedné firmy ve vztahu ke každému klientovi.

Daňový poradce, jeho pracovník nebo zástupce jsou povinni zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděli v souvislosti s výkonem daňového poradenství. Této povinnosti je může zprostit pouze klient svým prohlášením. Povinnost mlčenlivosti se nevztahuje na případy zákonem uložené povinnosti překazit a oznámit spáchání trestného činu.

Daňový poradce se pro spoustu klientů může zdát jako zbytečný luxus. Uvědomte si ale, že využitím jeho služeb ušetříte spoustu času potřebného ke studiu zákonů a vyhlášek. Daňový poradce je kvalifikovaný a lépe se orientuje v předpisech.

Tip! Pokud se nechcete zdržovat výpočtem daňové povinnosti,
využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.

 
Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ