Ekonom: Hraním her v práci stráví Češi ročně 100 mil. hodin

22.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Hraním her na počítači v pracovní době stráví čeští zaměstnanci ročně asi 100 milionů hodin. Dalších 120 milionů hodin jim zabere čtení novin na internetu. Podle nového vydání týdeníku Ekonom to odhaduje Karel Doležal, který je spolumajitelem poradenské firmy v oblasti informačních technologií.

Doležel s partnerem Pavlem Ryantem vymysleli zařízení eDetektiv, které vytvoří na vteřinu přesný snímek, jak a na co zaměstnanec počítač využívá. Jejich společnost zatím sledovala na komerční objednávku 60.000 počítačů asi stovky institucí nebo firem.

Do obecného povědomí se eDetektiv dostal letos v lednu, kdy po personálním auditu na úřadu Středočeského kraje bylo propuštěno pět lidí kvůli hraní karet na počítačích. Dalších třináct zaměstnanců úřadu přijde o prémie. Podle Doležala tímto krokem úřad ušetřil přes dva miliony korun.

Podobné sledování zaměstnanců je podle všech právních analýz v souladu se zákony. U velkých společností a úřadů by podle Doležala bylo možné kvůli podobným deliktům propustit pět až osm procent lidí, u malých soukromých firem dvě nebo tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK