Neplaťte na dani více než musíte

23.02.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Ačkoliv má zaměstnanec daleko menší prostor pro daňovou optimalizaci než osoba samostatně výdělečně činná, existují i pro něj zákonné možnosti jak si svou daňovou povinnost efektivně snížit. Přečtěte si více.

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Od základu daně z příjmu lze odečíst nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky (např. daňová ztráta vzniklá v minulých obdobích) a v neposlední řadě snižují daňovou povinnost poplatníka slevy na dani. Podívejme se tedy, jak si lze zákonným způsobem snížit svou daňovou povinnost.

Mezi nezdanitelné části základu daně podle § 15 zákona o dani z příjmu patří a od základu daně lze odečíst:

  • Dary na veřejně prospěšné účely až do výše 10 % ze základu daně, přitom hodnota daru musí být minimálně 2% ze základu daně nebo alespoň 1000 Kč
  • Dárcovství krve – za každý odběr krve si může dárce odečíst 2000 Kč v součtu s ostatními dary do celkové výše 10 % ze základu daně. Přitom muž může darovat krev 4x ročně, žena pak 3x ročně
  • Úroky z úvěrů na bydlení - od základu daně se dá odečíst částka, která se rovná úrokům zaplaceným z úvěru ze stavebního spoření a úrokům z hypotečního úvěru poskytnutého bankou nebo stavební spořitelnou snížená o státní příspěvek poskytnutý podle zvláštních právních předpisů. Úhrnná částka úroků o které lze snížit základ daně nesmí překročit 300.000 korun. Pokud tedy splácíte hypotéku nebo platíte úroky stavební spořitelně vyžádejte si od ní přehled o zaplacených úrocích, ten předejte vaší mzdové účetní a daně budou hned nižší.
  • Penzijní připojištění - Od základu daně ve zdaňovacím období lze odečíst příspěvek zaplacený poplatníkem na jeho penzijní připojištění se státním příspěvkem podle smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem uzavřené mezi poplatníkem a penzijním fondem," říká Zákon. Částka, kterou lze takto odečíst, se rovná součtu příspěvků zaplacených poplatníkem sníženo o 6000 Kč. Maximální částka, kterou lze takto odečíst, je 12.000 Kč.
  • Životní pojištění - Od základu daně lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné na jeho soukromé životní pojištění podle pojistné smlouvy. To lze za předpokladu, že výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) je ve smlouvě sjednána až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití toto platí navíc za předpokladu, že pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40.000 Kč a pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70.000 Kč.
  • Členské příspěvky zaplacené odborové organizaci – lze odečíst příspěvky zaplacené členem odborové organizace příslušné organizaci ve výši maximálně 1,5 % zdanitelných příjmů, maximálně však 3.000 korun.

Slevy na dani se odečítají od celkově vypočítané daně, ne tedy jako odčitatelné položky a nezdanitelné částky, které se odečítají od základu daně. Podívejme se, které slevy na dani si poplatník daně z příjmu může v daňovém přiznání uplatnit:

  • 7.200 Kč – na poplatníka
  • 4.200 Kč – na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti pokud nemá vlastní příjem přesahující 38.040 Kč ročně. Jestliže má manželka (manžel) průkaz ZTP/P zvyšuje se částka na 8.400 Kč
  • 1.500 Kč – pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod
  • 3.000 Kč – pobírá-li poplatník plný invalidní důchod
  • 9.600 Kč – je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P
  • 2.400 Kč – pokud se poplatník připravuje na budoucí povolání studiem a nedovršil věk 26 let
  • 6.000 Kč – na vyživované dítě žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud je dítě držitelem ZTP/P zvyšuje se částka na 12.000 Kč

Tip! Pokud se nechcete zdržovat výpočtem daňové povinnosti,
využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.

 
Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ