AK: Rolníci rozdali u Intersparů kvůli masu z Rakouska 6000 letáků

22.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Rolníci dnes podle Agrární komory rozdali před hypermarkety Interspar 6000 až 7000 letáků, které zrazují od nákupu hovězího a vepřového masa v prodejnách, jež mají být zásobovány masem z Rakouska. Zemědělcům se rozhodnutí Intersparu přejít na rakouského dodavatele nelíbí a obrátili se i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Obchodní řetězec označil protestní akci za absurdní.

Letáky se podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby rozdávaly před 11 vybranými Interspary po celé ČR. Největší problémy měli rolníci v Táboře, kde je prý pracovníci Intersparu vyhodili z prostoru před prodejnou i z parkoviště, takže museli jít opodál. Také v pražském Zličíně byli zástupci komory vytlačeni z obchodu i prostoru před ním, dodal Veleba.

Jednatel sítě 24 hypermarketů Interspar Martin Hruška tento týden potvrdil, že u základního sortimentu masa se řetězec rozhodl přejít na rakouského dodavatele, a to kvůli kvalitě dodávaného sortimentu při dodržení současných cen. "Od 1. března chceme začít s prvními dodávkami pro zhruba polovinu našich prodejen Interspar," uvedl. Změna v dodavatelích masa podle něj souvisí s ukončením činnosti společnosti Prima Group, která hypermarketům Interspar část masa dodávala.

Protestní akci Agrární komory Hruška označil za absurdní. "Vedení Agrární komory s námi nikdy nejednalo, nikdy nepředložilo jediné konstruktivní řešení situace vzniklé po ukončení činnosti společnosti Prima Group," uvedl ve středu.

Čeští zpracovatelé podle něj řetězci nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství. "Proto došlo k tomu, že část masa na našich pultech bude pocházet z dovozu, ač se například u hovězího jedná z 80 procent o maso české, tedy od českých chovatelů," řekl Hruška. U dalších druhů procentní zastoupení českého masa v rakouských dodávkách neupřesnil.

Veleba však tvrzení, že půjde z velké části o maso od českých farmářů, zpochybňuje. Podle něj prý po několika měsících přejít na maso od rakouských dodavatelů i druhá polovina prodejen Intersparu. Ten tak bude v krátké době druhým obchodním řetězcem, který v tuzemských prodejnách omezil nabídku českého masa. Společnost Ahold od loňského podzimu v Česku prodává maso pod vlastní značkou AH Quality, které v Polsku vyrábí severoirská společnost Hilton. Asi polovinu masa podle Agrární komory dováží do českých obchodů také obchodní řetězec Tesco.

Zemědělci tvrdí, že jim kvůli tomu vznikají miliardové ztráty. Letos podle odhadů komory utrží farmáři kvůli omezování nabídky českého masa v některých řetězcích asi o 2,5 miliardy korun méně. "Začínáme být zbyteční ve vlastní zemi," uvedl Veleba. V Rakousku je přitom podle něj vyšší cena pracovní síly i suroviny, takže rozhodnutí Intersparu prý nemá ekonomický důvod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK