ÚOHS: Dovozem rakouského masa neporuší Interspar zákon

22.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. února (ČTK) - Obchodní řetězec Interspar neporušil podle antimonopolního úřadu zákon, když se rozhodl kupovat maso v Rakousku. S podezřením na porušování pravidel volné soutěže se na úřad obrátila Agrární komora. Informace, které se objevily v médiích, ale porušení zákona nenasvědčují, řekl Filip Vrána z odboru vnějších vztahů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřad ještě podnět od komory neobdržel, naopak prověřuje některé zpracovatele drůbeže, podezřívá je z kartelu.

Interspar má v Česku 24 hypermarketů. Nyní se rozhodl kupovat základní sortiment masa od rakouského dodavatele. Ten prý zajistí dobrou kvalitu při dodržení současných cen. První půlka prodejen bude maso z Rakouska nabízet od března. Čtyři pětiny dováženého masa mají být od českých chovatelů. "Bohužel, čeští zpracovatelé nám nebyli schopni nabídnout své produkty v odpovídající kvalitě a množství," řekl ve středu jednatel firmy Martin Hruška.

Interspar obvinění z porušování pravidel volné soutěže odmítá. "Interspar zcela jistě není jediným obchodním řetězcem, který bude dovážet maso ze zemí v rámci EU. Naopak, je jedním z posledních, který tak dosud nečinil," poznamenal Hruška. Nabídku českého masa loni na podzim omezil Ahold, provozovatel prodejen Albert a Hypernova. Maso pod vlastní značkou AH Quality, vyrábí v Polsku severoirská společnost Hilton. Asi polovinu masa dováží do českých obchodů i obchodní řetězec Tesco, uvádí Agrární komora.

Zemědělci připisují chování obchodních řetězců svoji špatnou ekonomickou situaci. Proto se také loni někteří zpracovatelé drůbeže dohodli na společném postupu při snaze o navýšení výkupních cen. Jejich společné prohlášení ale vyvolalo u ÚOHS podezření z kartelové dohody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK