O2 loni zvýšila zisk o čtvrtinu na rekordních osm miliard korun

22.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 loni zvýšila zisk o 28 procent na osm miliard Kč, což je nejvíce v historii, i když mírně pod očekáváním trhu. Analytici předpovídali zisk 8,2 miliardy. Konsolidované výnosy se zvýšily o 0,4 procenta na 61,3 miliardy Kč.

Představenstvo společnosti chce z nerozděleného zisku navrhnout akcionářům hrubou dividendu 50 korun na akcii. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Společnost loni zvýšila výnosy z mobilních služeb o šest procent na 30,9 miliardy korun, naopak příjmy z pevných linek klesly o pět procent na 29,9 miliardy. Propad byl způsoben zejména pokračujícím poklesem výnosů z tradičních hlasových služeb, který nebyl zcela nahrazen růstem výnosů ze služeb vysokorychlostního internetu, datových a dalších služeb s přidanou hodnotou.

Počet uživatelů mobilních služeb se loni zvýšil o 188.000 na 4,86 milionu. V posledním čtvrtletí firma získala 104.000 nových zákazníků. Konkurenční T-Mobile zvýšil ve stejném období počet klientů o 226.000 na 5,05 milionu a zůstává tak podle tohoto ukazatele jedničkou na trhu. Vodafone od října do prosince 2006 zvýšil počet aktivních SIM karet o 102.000 na 2,41 milionu.

Počet pevných linek se především kvůli pokračujícímu odlivu zákazníků k mobilnímu telefonování meziročně snížil o 17 procent na 2,4 milionu. Naopak počet vysokorychlostních přípojek k internetu ADSL během roku vzrostl o 80 procent na 470.000. Televizi přes pevnou linku využívalo na konci roku 16.000 uživatelů.

Celkové konsolidované náklady meziročně stouply o 2,8 procenta na 34,1 miliardy Kč. Hlavním důvodem růstu byly náklady spojené se změnou značky a náklady vyplývající z aktivit skupiny na Slovensku.

V letošním roce společnost očekává růst výnosů o jedno až tři procenta a plánuje investice kolem devíti miliard korun. Z toho do mobilní sítě slovenské dceřiné společnosti investuje zhruba pětinu této částky. Firma se chce zaměřit na nabídku kombinovaných služeb v mobilních a pevných sítích, rychlé internetové připojení a televizi přes pevnou linku.

Telefónica O2 vznikla v polovině minulého roku sloučením Českého Telecomu a jeho mobilní dceřiné společnosti Eurotel. Majoritním vlastníkem firmy je s podílem kolem 70 procent španělská Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK