EU chce snížit roční produkci cukru o 13,5 pct, Česku o 7,3 pct

22.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. února (ČTK) - Evropská unie se chystá snížit v letech 2007 a 2008 produkci cukru o 13,5 procenta; v případě Česka navrhuje snížení o 7,29 procenta. Pokud návrh projde, z trhů EU se stáhnou nejméně dva miliony tun cukru. Dnes o návrhu jednal výbor, který sdružuje odborníky a zástupce členských států. V následujících dnech bude o návrhu rozhodovat Evropská komise.

Opatření je součástí radikální restrukturalizace evropského cukerného průmyslu a evropského systému podpory cen. Změny začaly loni v červenci a mají za cíl snížit přebytek cukru v Evropě.

Podle návrhu musí 18 zemí snížit v letech 2007/08 produkci nejméně o 13,5 procenta. Znamená to, že mají výrazně klesnout plochy s cukrovou řepou. "Bez tohoto opatření by společný trh s cukrem trpěl výrazným přebytkem, což by vážně zasáhlo celé odvětví a ohrozilo by to probíhající reformu," uvedl výbor ve zprávě.

Řecko, Itálie a Portugalsko podle návrhu omezovat výrobu cukru nemusí, protože ji snížily již o 50 procent. Španělsko má snížit produkci o 10,53 procenta, Maďarsko o 6,21 procenta, Slovensko o 4,32 procenta, Finsko o 3,24 procenta a Švédsko o 10,26 procenta, napsala agentura Reuters.

Producenti mohou podle návrhu komise nadbytečný cukr prodat mimo kvóty k průmyslovému využití například k výrobě bioetanolu nebo k upotřebení v chemickém průmyslu.

Čeští zemědělci dali ohledně dalšího krácení kvót na konci ledna najevo nesouhlas, stejně jako ministr zemědělství Petr Gandalovič. Podle ministra nemělo být další krácení plošné. Požadoval proto, aby se zaměřilo na země, které se zatím žádných kvót nevzdaly.

"My už jsme doplatili na tuto reformu odchodem skupiny Eastern Sugar a zrušením její kvóty," řekl v lednu Gandalovič. Zdůraznil, že v rámci nynější reformy cukerního trhu se vzdalo části své kvóty jen 12 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK