Pražská burza v 8. týdnu díky oživení v závěru přidala 0,21 pct

23.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu díky oživení v závěru mírně posílila. Ve středu trh propadl na nejnižší hodnotu za únor, ale po zveřejnění rekordních zisků společností ČEZ a Telefónica O2 investoři začali ve velkém nakupovat. Hlavní index PX nakonec získal 0,21 procenta na 1704,8 bodu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Akcie energetické skupiny ČEZ do zveřejnění výsledků hospodaření nabíraly ztrátu, od jejich oznámení si ale připsaly takřka pět procent. V týdnu i tak skončily akcie ČEZ s prodělkem 1,1 procenta na závěrečných 912,5 koruny. Skupina ČEZ loni zvýšila čistý zisk o 29 procent na rekordních 28,8 miliardy korun. Předloni vydělala 22,3 miliardy korun. A na letošek počítá s dalším růstem zisku na 35,1 miliardy korun.

Akcie telekomunikační firmy Telefónica O2 zpevnily o 3,1 procenta na 565,1 koruny, ale ještě do čtvrtka ztrácely. Vše zvrátily silným dnešní vzestupem, kdy investoři poprvé reagovali na nová data. Telefónica loni zvýšila zisk o 28 procent na osm miliard korun, což bylo nejvíce v historii. Hrubá dividenda by se měla zvýšit na 50 korun na akcii. Výsledky Telefónika zveřejnila sice ve čtvrtek, ale až po ukončení obchodování.

"ČEZ reportoval velmi dobré výsledky, kterým pomohla zvýšená poptávka po elektřině, také rychlý růst jejích cen, pozitivně se projevily i výsledky elektráren v Polsku a Bulharsku. Telefónica svými výsledky nepřekvapila, nesly se v duchu všeobecných trendů," shrnul analytik firmy Cyrrus Karel Potměšil.

O nejlepší výkony se postaraly akcie Komerční banky s výnosem 3,8 procenta na 3665 korun a developerské skupiny ECM, jež přidaly 3,6 procenta na 1655 korun. Opačným směrem naopak šly akcie výrobce léčiv Zentiva, které oslabily o 2,4 procenta na 1279 korun, nebo akcie Erste Bank s výslednou ztrátou 1,7 procenta na 1644 korun.

Celkové obchody s akciemi vysoce nadprůměrným objemem 23,2 miliardy korun vykázaly nejlepší letošní výsledek. Minulý objem činil 19,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK