Letoví navigátoři na Slovensku už třetí den stávkují

24.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 24. února (ČTK) - Část letových navigátorů na Slovensku už třetím dnem pokračuje ve stávce. Všechny přelety nad územím Slovenska jsou odkláněny na trasy přes sousední státy s výjimkou letů pro humanitární účely a na záchranu života. Pravidelné přílety a odlety na bratislavském a košickém letišti ale zatím protest neomezil, protože navigátoři z tamních řídících věží do stávky nevstoupili.

Nespokojení dispečeři jsou odhodlaní stávkovat tak dlouho, dokud z funkce neodstoupí ředitel Letových provozních služeb (LPS) Roman Bíro. Žádají také garance zvýšení bezpečnosti letového provozu a lepší pracovní podmínky.

"Poskytujeme jen pohotovostní a informační služby a přelety humanitárního charakteru," řekl ČTK jeden z pracovníků LPS. Vzdušný prostor pro komerční přelety nad Slovenskem je uzavřen od půlnoci z pátku na sobotu a situace by se neměla změnit až do konce víkendu. Pracovník LPS neřekl, zda dispečeři od půlnoci navigovali některý přelet.

Do stávky dispečerů se zapojila většina ze zhruba 120 slovenských navigátorů. Protest se dotýká hlavně přeletů nad Slovenskem, které musí být přesměrovány a letět přes vzdušný prostor okolních zemí. Podle slovenského deníku Pravda takto LPS přichází o tržby až dva miliony slovenských korun denně, v přepočtu asi 1,6 milionu Kč.

Navigátoři začali podle plánu stávkovat tento týden ve čtvrtek. Nejprve přerušili práci na dvě hodiny před polednem, vedení LPS jim ale ještě předtím neumožnilo vstup na pracoviště. Týž den odpoledne navigátoři stávku obnovili a chtějí v ní pokračovat až do splnění podmínek.

Ministr dopravy Ľubomír Vážny nevidí důvod k odvolání Bíra, dokud se neprokáže jeho zodpovědnost za údajně špatný stav bezpečnosti letového provozu. Jednání o stávce jsou přerušena od čtvrtečního podvečera a zatím se neví, zda nebo kdy budou pokračovat. Od nástupu premiéra Roberta Fica do funkce je to první stávka, s kterou se vláda potýká.

Stávkujícím vyjádřili podporu i navigátoři z Česka, Polska, Maďarska, Rakouska, Makedonie a Moldavska. V pátek se k nim připojili piloti Českých aerolinií z Českého sdružení dopravních pilotů ČSA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK