Nezapomněli jste na Přehledy za rok 2006?

28.02.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Při vyplňování daňového přiznání jste se pěkně zapotili a nyní po jeho podání slavíte, že vám finanční úřad v přiznání nenašel žádnou chybu? A podali jste do příslušného počtu dní po podání přiznání také přehledy sociálního a zdravotního pojištění?

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Zdravotní pojištění
 
Přehled za rok 2006 musí osoba samostnatně výdělečně činná (OSVČ) předložit příslušnému územnímu pracovišti Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) do 8 dnů od podání přiznání k dani z příjmů za zdaňovací období 2006. Současně s Přehledem je poplatník povinen na VZP předložit také doklad o dni podání daňového přiznání a doplatit ve stejné lhůtě případný nedoplatek pojistného.
 
Podle nařízení vlády č. 462/2006 Sb. (ze dne 20. září 2006) došlo u osob samostatně výdělečně činných ke změně vyměřovacího základu. Podle tohoto nařízení je výše všeobecného vyměřovacího základu za rok 2005 stanovena na 18.809 Kč a výše přepočítacího koeficientu činí 1,0707. Na základě těchto údajů je možné vypočítat minimální měsíční vyměřovací základ pro měsíce roku 2007 na 10.069,5 Kč. Z toho minimální měsíční záloha na pojistné je po zaokrouhlení rovna částce 1.360 Kč (oproti částce 1.272 Kč platné od 1.4.2006).
 
Minimální vyměřovací základ OSVČ činí dvanáctinásobek 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Za průměrnou měsíční mzdu v národním hospodářství se považuje částka, která se vypočte jako součin všeobecného vyměřovacího základu stanoveného nařízením vlády pro účely důchodového pojištění za kalendářní rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, pro který se průměrná mzda zjišťuje, a přepočítacího koeficientu stanoveného nařízením vlády pro účely důchodového pojištění pro úpravu tohoto všeobecného vyměřovacího základu. Takto vypočtená částka průměrné mzdy se zaokrouhluje na celé koruny nahoru a pro rok 2007 se počítá s částkou 20.139 Kč.
 

Sociální pojištění
 
Formulář Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2006 musí podat každá osoba, která aspoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou výdělečnou činnost. Přehled se podává na místně příslušné správě sociálního zabezpečení podat nejpozději do 30. dubna 2007. Pokud daňové přiznání zpracuje daňový poradce a OSVČ tuto skutečnost doloží nejpozději do 30. dubna 2007 u příslušné Okresní správy sociálního zabezpečení, termín podání přehledu se posune na 30. července 2007. Finanční úřad může také na žádost plátce daně, jeho daňového poradce, či z vlastního podnětu lhůtu pro podání přiznání prodloužit nejdéle o tři měsíce (v odůvodněných případech maximálně o 10 měsíců).
 
Přehled mohou poplatníci podat doručením vyplněného papírového tiskopisu na příslušné OSSZ, doručením na internetu vyplněného a vytisklého formuláře, odesláním vyplněného elektronického formuláře prostřednictvím Portálu veřejné zprávy nebo odesláním elektronického formuláře prostřednictvím jiného programu, který komunikuje s Portálem veřejné zprávy.
 
Na základě přijetí zákona č. 264/2006 Sb. a zákona č. 189/2006 Sb. došlo u sociálního pojištění k několiká změnám. Mezi nejdůležitější patří nově formulovaný vyměřovací základ zaměstnance pro odvod pojistného, snížení penále při nezaplacení pojistného nebo jeho zaplacení v nižší částce (z 0,1 % dlužné částky na 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den prodlení), snížení penále u dlužného pojistného placeného ve splátkách (z 0,05 % na 0,025 % dlužné částky za každý kalendářní den prodlení), rozšíření okruhu případů, kde se penále neplatí či nově možnost příslušných úřadů zřídit rozhodnutím zástavní právo k majetku plátce pojistného, který má dluh na pojistném nebo penále.

 

Tip! Pokud se nechcete zdržovat výpočtem daňové povinnosti, využijte našich daňových formulářů, které tuto práci udělají za vás.
 

Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR
 
Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ