Daňový nedoplatek se může prodražit!

02.03.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Podáváte daňové přiznání sami? Pak dbejte na to, aby veškeré údaje byly vyplněny řádně a úplně. Ovšem není radno ani otálet s placením daní. Případná exekuce majetku může být dosti pádným důvodem pro dodržování stanovených lhůt. Přesto existují možnosti, jak platbu oddálit.

Téma týdne: Daňový speciál 2007

Každý daňový subjekt je povinen podat řádné daňové přiznání, tj. takové, v němž vyčíslí svůj daňový základ a daňovou povinnost.

  • Opravné daňové přiznání
    Pokud daňový subjekt zjistí určité nedostatky ještě před uplynutím stanovené lhůty, může podat přiznání nové, tzv. opravné. Původní řádné přiznání se jím nahrazuje a k předchozímu přiznání se nijak nepřihlíží, tj. jako by nebylo podáno.
  • Dodatečné daňové přiznání
    Pokud osoba podávající přiznání zjistí, že jeho daňová povinnost měla být vyšší nebo daňová ztráta nižší, je povinen podat dodatečné daňové přiznání, a to do konce měsíce následujícího po tomto zjištění. V této lhůtě je dodatečná daň také splatná. Přiznání lze podat nejdéle do 3 let od konce zdaňovacího období, ve kterém bylo podáno řádné daňové přiznání.
  • Posečkání daně, zaplacení ve splátkách
    Na žádost daňového dlužníka může správce daně povolit posečkání daně nebo zaplacení ve splátkách. Podání žádosti podléhá správnímu poplatku ve výši 100 Kč.

Pozor! Za dobu posečkání daně nebo splátek daně se počítá úrok z odložené částky ve výši 140 % diskontní sazby České národní banky platné první den kalendářního čtvrtletí.

  • Promlčení nedoplatku
    Po uplynutí 6 let po roce, kdy byl váš daňový nedoplatek splatný, je právo na výběr a vymáhání již promlčeno. Jestliže je však v této době proveden některý z úkonů směřujících k vymáhání, promlčecí lhůta se ruší a následně běží šestiletá lhůta nová. Daňové nedoplatky lze vymáhat maximálně 20 let.
  • Prominutí nedoplatku
    V případě, že by vymáháním daňového nedoplatku byla vážně ohrožena výživa daňového subjektu nebo osob na jeho výživu odkázaných, je možné podat si žádost o prominutí daňového nedoplatku.

Exekuce
Nezaplatí-li daňový dlužník splatný daňový nedoplatek včetně nedoplatku na pokutách uložených podle zákona o správě daní a poplatků v zákonné lhůtě, zpravidla ho správce daně vyzve, aby daňový nedoplatek zaplatil v náhradní lhůtě. Jestliže nedoplatek není uhrazen ani v náhradní lhůtě, přikročí správce daně bez dalšího k vymáhání daňového nedoplatku.

Pozor! Vymáhání lze však zahájit i bez výzvy, pokud hrozí nebezpečí, že účel vymáhání bude zmařen, nepřistoupí-li se k vymáhání neprodleně.

Daňovou exekuci provádí správce daně vydáním exekučního příkazu na:

  • přikázání pohledávky na peněžní prostředky daňových dlužníků na účtech vedených u bank nebo jiné pohledávky,
  • srážku ze mzdy, jiné odměny za závislou činnost nebo náhrady za pracovní příjem, důchody, sociální a nemocenské dávky apod.,
  • prodej movitých věcí,
  • prodej nemovitostí.

Rada na závěr: Doporučujeme vám platit si všechny vaše daňové povinnosti řádně a včas. Pracovníci finančních úřadů totiž v průběhu let získali při provádění daňových exekucí značné zkušenosti a vhledem k tomu, že finanční úřad je v exekučním řízení i vykonavatel, probíhá daňová exekuce opravdu rychle.


Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ