Kdy a jak využijete základní slevu na poplatníka?

20.03.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Kdy je možné uplatnit slevu na poplatníka? Jak je tato sleva vysoká? Kdy došlo k jejímu zvýšení? A pro koho? Podívejme se na praktické příklady.

Daňovou povinnost v Česku výrazně snižuje základní daňová sleva na poplatníka. Poplatníci s nízkým daňovým základem neplatí díky daňové slevě na poplatníka nic na dani z příjmů. Za celý kalendářní rok 2022 činila daňová sleva na poplatníka 30 840 Kč, měsíčně potom 2570 Kč. V roce 2022 došlo k jejímu poslednímu zvýšení. Zaměstnanci uplatňují daňovou slevu na poplatníka měsíčně, ostatní daňoví poplatníci jednou za rok.

Uplatnění daňové slevy může navíc zaměstnancům přinést tzv. daňovou vratku při podpisu ročního zúčtování daně ve mzdové účtárně. Pojďme se podívat, jak se taková základní daňová sleva uplatňuje a kdy vám přesně vznikne nárok na vrácení peněz.

Nulová daň z příjmů díky slevě

Živnostník pan Nový uplatňuje při výpočtu daně skutečné výdaje a měl za rok 2022 hrubý zisk (příjem − výdaj) ve výši 205 600 Kč. Na dani z příjmů fyzických osob nezaplatí nic, neboť vypočtená daň z příjmů ve výši 30 840 Kč ponížená o slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč činí 0 Kč.


Nárok na daňovou slevu na poplatníka mají všichni daňoví poplatníci. Tedy i výdělečně činní studenti nebo penzisté. Díky uplatnění základní daňové slevy se přímo snižuje daň z příjmů. Nízké příjmy tak často znamenají minimální, nebo dokonce nulovou daň z příjmů. Do této situace se můžou dostat živnostníci s nízkým ziskem, ale i například osoby pracující jen na zkrácený úvazek nebo na některou z pracovních dohod.

Příjem z pronájmu a uplatnění základní daňové slevy

Penzistka Veselá měla za rok 2022 roční daňový základ z pronájmu ve výši 250 000 Kč (tedy příjem − výdaj). Paní Veselá musí podat daňové přiznání za rok 2022. Na dani z příjmů fyzických osob zaplatí 6660 Kč ((250 000 Kč × 15 %) − 30 840 Kč). Nevznikne jí daňový bonus, protože sleva na poplatníka snižuje daň z příjmů maximálně do nuly.


Slevu na poplatníka lze uplatit i pro příjmy z nájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů nebo ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů.

Přiznání k dani z příjmů FO za zdaňovací období 2022

Jaký typ přiznání potřebujete Interaktivní XLS
Uplatňuji paušál stáhnout
Vedu účetnictví stáhnout
Mám více zdrojů příjmu stáhnout
Jsem pouze zaměstnanec  stáhnout

Jak se uplatňuje základní daňová sleva na poplatníka

Zdroj: Shutterstock

Lze použít základní daňovou slevu u dvou zaměstnavatelů?

Zaměstnanci mohou daňovou slevu na poplatníka uplatnit pouze u zaměstnavatele, u kterého podepíší prohlášení k dani. Při práci pro dva zaměstnavatele současně je tedy možné uplatnit daňovou slevu na poplatníka pouze jednou, zpravidla u zaměstnavatele, u kterého je hrubá mzda vyšší.

Vznikne u základní slevy daňový bonus?

Při uplatnění daňové slevy na poplatníka nemůže vzniknout nárok na daňový bonus, jako tomu může být při uplatnění daňového zvýhodnění na děti. Sleva na poplatníka snižuje daň z příjmů maximálně do nuly.

 

Zdanění DPP a DPČ a sleva na dani

Nárok na slevu na poplatníka má i zaměstnanec pracující na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti, jestliže u zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani. Daňovou slevu při práci na dohodu o provedení práce je přitom možné uplatnit, i když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, U DPČ v roce 2023 méně než 3999 Kč (pro rok 2022 ještě platilo méně než 3499 Kč).

Kdy vznikne daňová vratka

Daňová sleva na poplatníka se v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování uplatňuje vždy v plném rozsahu, tedy v částce 30 840 pro rok 2022 i 2023. A to bez ohledu na to, jak dlouho výdělečná činnost trvala. Na uplatnění plného rozsahu tedy mají nárok i ti, kteří pracovali nebo podnikali jen po určitou část roku. Takoví zaměstnanci pak obdrží daňovou vratku, u OSVČ pak v daňovém přiznání dojde k nižší daňové povinnosti.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 76 krát

Články ze sekce: DANĚ