Byla chyba (ne)odejít do předčasného důchodu do konce září 2023?

16.10.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Odešli jste na konci září do předčasného důchodu? A byla to správná volba? To si ukážeme v našem článku na praktickém příkladu.

Prezident Petr Pavel podepsal novelizaci důchodového zákona se zpožděním. Zájemcům o odchod do předčasného důchodu podle dosavadních pravidel tím dal čas navíc, který ale skončil k poslednímu září. Od října se na přiznání, ale i na čerpání předčasného důchodu vztahují nová pravidla. Pojďme se tedy podívat, zda se žádost o předčasný důchod podaná ještě v září vyplatila. 

Do předčasného důchodu se bude odcházet později

Důchodová reforma předčasný důchod činí ještě méně atraktivním. Podmínky pro odchod do předčasného důchodu, ale i pro jeho pobírání se ještě více zpřísnily. Novinkou platnou právě od začátku října 2023 je, že do předčasného důchodu lze odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Ještě v září přitom platilo, že osoby, jejichž důchodový věk je 63 let a více, mohly do předčasné penze odejít už v 60 letech.

Trnem v oku je pak také pravidlo, které prodlužuje potřebnou dobu pojištění pro nárok na předčasný důchod. Dosud stačilo mít splněno 35 let účasti na důchodovém pojištění. Od října 2024 se doba prodlužuje na 40 let.

Čtěte také: Bude pro vás výhodnější odejít do starobního důchodu letos, nebo v roce 2024?

Předčasní důchodci dostanou méně peněz

Předčasný důchod vždy znamenal krácení výše penze, a to právě za předčasnost. Krácení za každých 90 započatých kalendářních dní již činí 1,5 % výpočtového základu. Před pár dny to přitom bylo 0,9 % za období prvních 360 kalendářních dní a 1,2 % za období od 361. do 720. kalendářního dne; 1,5 % platilo až od 721. kalendářního dne.

Nově také budou předčasní důchodci ochuzeni i o část budoucích valorizací. Stejně jako ostatním se jim bude zvyšovat pouze základní výměra důchodu. Ta procentní, která je závislá především na zásluhovosti, se valorizovat nebude.

Čtěte také: Odešli jste do důchodu až letos? Loňští žadatelé ho mohou mít vyšší o více než tři tisíce

Srovnání předčasného důchodu září a říjen 2023: výpočet

Zdroj: Shutterstock

 

Srovnání předčasného důchodu od září a října 2023

Jak se liší přiznaný předčasný důchod před koncem září a začátkem října 2023, si ukážeme na praktickém příkladu.

Pan Novák dosáhne důchodového věku 11. března 2024. Celková doba pojištění u něj činí 47 ukončených roků. Výše důchodu odpovídá situaci, kdy by pan Novák v průběhu výdělečné činnosti dosahoval hrubých příjmů v průměru cca 34 000 Kč.

  • Starobní důchod přiznaný ke dni 11. března 2024 činí 20 668 Kč.
  • Předčasný starobní důchod přiznaný k 30. září 2023 činí (vč. červnové valorizace) 19 432 Kč.
  • Předčasný starobní důchod přiznaný k 30. září 2023 valorizovaný 1. ledna 2024 činí 19 792 Kč.
  • Rozdíl mezi valorizovaným předčasným důchodem a řádným starobním důchodem je 876 Kč.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu

Odchodem do řádného starobního důchodu může pan Novák získat vyšší starobní důchod. Nebudou mu sice vyplaceny důchody, které by získal odchodem do předčasného důchodu, ale brzkým odchodem do důchodu by se připravil o čistý příjem ve výši cca 27 730 Kč.

Pokud by pan Novák požádal ke 30. září 2023 o předčasný důchod bez výplaty a o výplatu by požádal až ke dni dosažení důchodového věku, tj. 11. března 2024, jeho důchod by byl od 11. března 2024 vyplácen ve výši 20 183 Kč. To znamená, že ani využitím odložené výplaty by nezískal vyšší důchod, než jaký získá až žádostí ke dni dosažení důchodového věku.

Podle nových pravidel pak předčasný důchod přiznaný k 1. říjnu 2023 činí 18 468 Kč. Rozdíl mezi novelizovaným předčasným a řádným starobním důchodem je už 2200 Kč.

Předčasný důchod přiznaný podle nových pravidel pro předčasné důchody by nebyl valorizovaný, tzn. že by se na něj nevztahovaly červnová mimořádná valorizace ani lednová pravidelná valorizace v procentní části.

Čtěte také: Kdy vám práce na mateřské a rodičovské může snížit důchod?

Zdroj výpočtů: Freedom Financial Services

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY