Co týden dal? Padla první vysoká pokuta za sázení po internetu

09.05.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Specializovaný finanční úřad uložil fyzické osobě za porušení zákazu přeshraničního sázení první vysokou pokutu - 850 tisíc korun. Nelegální není jenom sázení u zahraničních provozovatelů bez povolení k provozování loterií, ale také jejich propagace, reklama a podpora prodeje. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Skupina největších vyspělých ekonomik G7 se rozhodla začít systematicky snižovat svou závislost na ruském plynu, aby jej Moskva nemohla používat jako zbraň. Dnešní schůzka ministrů energetiky a průmyslu zemí G7 rovněž podpořila kroky, které povedou k využití břidlicového plynu z USA a Kanady k budoucímu nahrazování dodávek z Ruska. Podle agentury Reuters to sdělili zúčastnění ministři.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v únoru mírně snížila na 26,5 procenta z lednových revidovaných 26,6 procenta a ocitla se nejníže za více než rok. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT. Nezaměstnanost klesla již pátý měsíc za sebou, což je další známkou toho, že by se ekonomika mohla vymanit z šest let trvajícího poklesu.
Více informací

Průmyslová výroba v Německu v březnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně klesla. Důvodem byl hlavně horší výkon ve zpracovatelském sektoru a stavebnictví. Německé ministerstvo hospodářství oznámilo, že průmyslová výroba se snížila o 0,5 procenta po únorovém růstu 0,6 procenta. Ve výhledu na další měsíce je však ministerstvo optimistické.
Více informací

Americký prezident Barack Obama má v plánu vyjmout Rusko z Všeobecného systému celních preferencí (GSP). Spojené státy v něm odpouštějí vybraným zemím dovozní cla na některé zboží. Obama to uvedl v úředním oznámení americkému Kongresu, o kterém informoval Bílý dům.
Více informací

Ukrajinská ekonomika v letošním roce sklouzne hlouběji do recese. Stane se tak i přes záchranný program Mezinárodního měnového fondu (MMF), protože revolta proruských separatistů ochromuje činnost na průmyslovém východě země a odrazuje zahraniční investory. Předpověděli to ekonomové, které oslovila agentura Reuters.
Více informací

Ekonomika Spojených států je na cestě k solidnímu hospodářskému růstu v letošním druhém čtvrtletí. Rizika pro ni ale představují geopolitické napětí a slabé údaje na trhu s bydlením. V projevu ke členům společného hospodářského výboru obou komor amerického Kongresu to uvedla šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Fed bude podle ní nadále poskytovat velký stupeň podpory prostřednictvím své měnové politiky. Yellenová předpokládá, že krátkodobé úrokové sazby bude třeba udržet na nízké úrovni ještě "značnou dobu".
Více informací

Švýcarsko a Singapur se připojily k rozrůstající se skupině zemí, které si budou vyměňovat finanční údaje o svých občanech k daňovým účelům. Je to další průlom v boji proti bankovnímu tajemství, sdělila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Mírná zima se negativně podepsala na zájmu turistů o Českou republiku. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních v 1. čtvrtletí meziročně klesl o 0,9 procenta, počet přenocování dokonce o 2,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
Více informací

Česká republika podporuje uzavření rozsáhlé smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA, řekl v Bruselu novinářům český ministr průmyslu Jan Mládek. Ministři unijních zemí jednali především o zahraničním obchodu. Smlouva známá jako Transatlantické obchodní partnerství (TTIP), jejíž složité vyjednávání je často kritizované, je podle Mládka šancí, jak změnit nyní podle něj nevýhodnou českou investiční dohodu s USA.
Více informací

Nový generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kubiš zrušil úsek kontroly kvality, který vznikl jako elitní útvar ve státní organizaci s cílem zamezit vícepracím a zabránit tomu, aby stát přebíral od zhotovitelů nekvalitní stavby. O místo tak rovněž přišla jeho šéfka Marie Birmbaumová, která byla pověřena řízením kontrolního úseku od letošního ledna. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Kontrolou kvality se má nově zabývat útvar přímo podřízený generálnímu řediteli.
Více informací

Průmyslu, stavebnictví i maloobchodu se v březnu dařilo. Dobrá čísla podle analytiků ukazují na pokračující oživování tuzemské ekonomiky. Průmyslová výroba meziročně zrychlila růst na 8,7 procenta, stavebnictví přidalo silných 12,8 procenta. Ve třetím měsíci roku také Češi utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Informoval o tom Český statistický úřad.
Více informací

Bankovní rada ČNB v rámci diskuze o nové prognóze ekonomického vývoje konstatovala, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu devizových intervencí. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Ten zahájila centrální banka v obavě z deflace před půl rokem. Dosud se počítalo s koncem režimu nejdříve na počátku roku 2015.
Více informací

Specializovaný finanční úřad uložil za porušení zákazu přeshraničního sázení pokutu 850.000 korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí s tím, že jde o první vysokou pokutu v případě sázení u zahraničních provozovatelů.
Více informací

Lidé v březnu utratili v obchodech o 5,2 procenta meziročně více. Meziměsíčně tržby maloobchodu reálně klesly o 0,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Růst tržeb, který trvá nepřetržitě od loňského listopadu, tentokrát ovlivnily především prodeje motoristického a nepotravinářského zboží.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU