Co týden dal? Úrokové sazby hypoték dále klesají

23.01.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték v Česku loni v prosinci klesla na 2,37 procenta a dostala se na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v listopadu 2014, kdy průměrná sazba činila 2,44 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská centrální banka (ECB) se podle všeobecného očekávání rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje nákupy vládních dluhopisů. Do ekonomiky eurozóny tak bude měsíčně pumpovat celkem 60 miliard eur (1,7 bilionu Kč), aby podpořila její oživení, oznámil na tiskové konferenci prezident ECB Mario Draghi. Banka nákupy zahájí v březnu a počítá s nimi alespoň do září příštího roku.
Více informací

Nezaměstnanost ve Španělsku loni výrazně klesla, nadále ale patří k nejvyšším v Evropské unii. Jak oznámil španělský statistický úřad INE, v loňském posledním čtvrtletí bylo v zemi bez práce skoro 5,5 milionu lidí, o zhruba 448.000 méně než na konci roku 2013. Míra nezaměstnanosti tak meziročně klesla o dva procentní body na 23,7 procenta. Vyšší nezaměstnanost má z evropských zemí pouze Řecko.
Více informací

Ruská vláda připravuje plán na podporu ekonomiky a na jeho realizaci bude potřebovat 1,375 bilionu rublů (půl bilionu Kč). Chce tak omezit dopady současné krize na podnikatelskou aktivitu i na obyvatelstvo. Řekl to místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov.
Více informací

Zlato na komoditních trzích zdražuje a jeho cena se dostala nejvýše od loňského srpna. Cenu tlačí vzhůru jednak slabší dolar, jednak obavy ohledně vývoje světové ekonomiky a v neposlední řadě očekávané kroky Evropské centrální banky (ECB). Většina expertů se domnívá, že ECB ve čtvrtek zahájí takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky.
Více informací

Portugalsko v letošním roce zahájí kroky, které mu umožní předčasně splatit úvěrovou pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Řekla to ministryně financí Maria Luís Albuquerqueová. Země tak chce následovat Irsko, které měnovému fondu předčasně splatilo část záchranného úvěrového programu už loni. Dublinu to má pomoci ušetřit značné částky na úrokových splátkách.
Více informací

Světová ekonomika zrychlí v letošním roce tempo růstu na 3,5 procenta z loňských 3,3 procenta. Odhad je ale horší, než se čekalo dosud. V aktualizaci výhledu světové ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Globální hospodářský růst sice podpoří nižší ceny ropy, za kterými stojí ve velké míře převis nabídky nad poptávkou. Tento vývoj ale převáží některé nepříznivé faktory včetně slabších investic, odhadl také MMF, který zároveň zhoršil odhad hospodářského růstu mnoha vyspělých a rozvíjejících se tržních ekonomik.
Více informací

Softwarová společnost Microsoft představila řadu podrobností o svém novém operačním systému Windows 10. Oznámila rovněž, že tento systém bude poskytovat na jeden rok zdarma uživatelům dřívějších verzí Windows 8.1 i Windows 7.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Elektronická evidence tržeb, kterou chce ministerstvo financí spustit příští rok, se bude týkat až 600.000 obchodníků, provozovatelů restaurací, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Hlavně obchodníci budou muset kvůli nové povinnosti investovat zřejmě stovky milionů korun do nákupu elektronických pokladen. Stát při on-line registraci tržeb počítá s menšími daňovými úniky a vyšším výběrem daní.
Více informací

Na elektronickém mýtném by se v letošním roce mohlo od kamionů a autobusů vybrat 9,5 miliardy korun. Na setkání s novináři to řekl ředitel mýtného úseku Ředitelství Silnic a dálnic (ŘSD) Václav Nestrašil. Za meziročním nárůstem je zvýšení mýtných tarifů i zvyšování intenzity dopravy patrné z prvního letošního měsíce.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku loni v prosinci klesla na 2,37 procenta a dostala se na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v listopadu 2014, kdy průměrná sazba činila 2,44 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Investoři za komerční nemovitosti loni v Česku utratili 1,99 miliardy eur (55,4 miliardy korun), což je meziročně o 96 procent více. Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. V celém regionu střední Evropy vzrostly investice do tohoto typu nemovitostí meziročně o 41 procent na 7,3 miliardy eur (203 miliard korun). To je zároveň nejvíce za posledních sedm let.
Více informací

Pražskému Letišti Václava Havla vloni přibylo cestujících. I přes odliv turistů z Ruska za celý rok 2014 odbavilo 11,15 milionu pasažérů, což bylo 1,6 procenta více než v roce 2013. ČTK to řekla mluvčí letiště Marika Janoušková. Vzrostl zejména počet cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Jejich počet meziročně stoupl o 5,68 procenta.
Více informací

Výstavbu nových jaderných bloků by měl primárně financovat ČEZ. Vyplývá to z připravovaného Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky v ČR, který chystají ministerstva průmyslu a financí. Materiál, jenž má ČTK k dispozici, je od pátku v připomínkovém řízení. Pro financování jádra zahrnuje i další dvě varianty. Právě kvůli způsobu financování ČEZ loni v dubnu zrušil tendr na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Nedostal totiž vládní garance. Plán rozvoje jádra má navazovat na aktualizaci Státní energetické koncepce, jejíž projednávání ministři před Vánoci přerušili.
Více informací

Rok 2014 byl v Česku z hlediska živelních škod klidnější než předloňský rok, kdy zemi zasáhly ničivé povodně. Loni nesužovala republiku žádná velká kalamita, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Přesto ale pojišťovny zaznamenaly desítky tisíc škod za několik miliard korun. Nejčastěji škody páchala velká voda, vichřice, blesky, ale i zemětřesení. Díky mírné zimě bylo málo škod z tíhy sněhu. Rok 2013 byl podle objemu živelních škod druhý nejhorší.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU