Procházka: Základní jmění záložen by mělo vzrůst na 200 tisíc Kč

09.06.1999 | ,
Domovská stránka


Novela zákona o spořitelních a úvěrových družstvech zpřísní dohled nad peněžními družstvy a jejich informační povinností a zavádí jejich licencování. Zvyšuje se rovněž požadavek na základní jmění záložen ze 100 tisíc Kč na dvojnásobek. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel Ústavu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Petr Procházka. Licence by se podle něho přikládala k žádosti o zapsání do obchodního rejstříku. Novela dále zavádí neslučitelnost funkcí v různých záložnách. "Vylučuje se zároveň, aby mohl být člen družstva někým zastoupený na ustavující schůzi. Důvodem je vyhnutí se nežádoucím účelovým založením družstev osobami disponujícími plnou mocí," vysvětlil Procházka. Novela mimo jiné přesněji vymezuje okruh cenných papírů a jiných investičních nástrojů, do nichž může kampelička uložit svůj majetek a vklady členů.
"Vedle státních cenných papírů, hypotéčních zástavních listů a obligací jde například o státní pokladniční poukázky, ale i o akcie investičních fondů," řekl výkonný ředitel České asociace záložen Richard Mandelík.
Úprava vymezuje vztahy mezi záložnami a jejich dceřinými společnostmi a rovněž umožní těmto právnickým osobám poskytovat služby po schválení ÚDDZ. "Zavádí se omezení pro účast kampeliček v dceřiných společnostech na 20 procent z objemu členských vkladů," upřesnil Procházka. Toto rozšíření se vztahuje i na jiná, zejména bytová družstva, malé podnikatele a neziskový sektor, například obce či školy.
Kampeličky by po přijetí novely měly mít povinnost dodržovat ukazatele a relace, které jsou sledovány v bankách, ale s respektováním jejich odlišnosti. V případě pojištění vkladů se zvyšuje příspěvek i náhrada za vklad na úroveň shodnou s bankami, ale až od 1. ledna příštího roku, kdy by po případném schválení měla novela nabýt účinnosti.
K dnešnímu dni je v České republice 86 družstevních záložen a dalších 22 požádalo o zápis do obchodního rejstříku. Činných je 60 záložen, devět svou činnost zahajuje, osm je neaktivních, tři v likvidaci a dalších šest podle Procházky ÚDDZ k likvidaci příslušným soudům navrhuje.
K 31. březnu letošního roku kampeličky spravovaly vklady ve výši přibližně osmi miliard korun a celý systém vykázal ke stejnému datu ztrátu 71 miliónů Kč. Objem spravovaných vkladů by podle Mandelíkova odhadu měl do konce letošního roku dosáhnout až čtyřnásobku oproti roku 1998, kdy činil 4,7 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka