SPECIÁL O OBORECH: Logistika

03.10.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Baví vás komplexní plánování složitých procesů a zajímáte se o dopravu? Snad právě pro vás je potom určen tento velmi moderní obor...

Definice pojmu logistika
"Logistika zahrnuje prognózování, plánování, organizaci, operativní řízení a následnou kontrolu všech činností mezi subjekty vstupujícími do přepravního procesu na straně nabídky," tolik o tomto aktuálním oboru říká definice logistiky z knihy Dopravní procesy od J. Zurynka a kolektivu. A nebo také jednoduše, logistika je věda o toku materiálu a informací.

Předmět studia
Během studia logistiky se většinou setkáte s následujícími předměty: matematikou, fyzikou, operačním výzkumem, informatikou, cizím jazykem; seznámíte se s dopravní infrastrukturou, ale neminou vás ani ekonomické a právní disciplíny v dopravě nebo třeba management.

Uplatnění absolventů
Absolventi studia logistiky najdou uplatnění v manažerských funkcích přepravních společností, institucích poskytujících služby, a to jak v oblasti soukromé, tak i veřejné. Mohou se z nich stát samostatní pracovníci zabývajících se spedicí a dalšími souvisejícími službami, příp. také podnikatelé ve spedici a v poskytování celních služeb, dispečeři, zaměstnanci státní správy, samostatní referenti pro jednání s organizacemi, logistici - specialisté, logistici výroby, logistici skladových operací, logistici v dopravě a přepravě, logističtí koordinátoři, manažeři nákupu a prodeje, manažeři marketingu, manažeři obchodní nebo výrobní logistiky, správci informačních a komunikačních technologií či dopravní referenti.

Kde ji lze v Česku studovat

  • Vysoká škola logistiky o.p.s. (http://www.vslg.cz/studium.php)
  • Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera (http://www.upce.cz/dfjp/studium/bakalarske/charakteristiky.html )

    Studium příbuzných oborů
  • VŠE - jen formou specializace na Podnikohospodářské fakultě (http://fph.vse.cz/)
  • ČVUT, Fakulta dopravní - v rámci bakalářského studia Technika a technologie v dopravě spojích nebo magisterského programu Dopravní inženýrství a spoje (http://www.fd.cvut.cz/)
  • VOŠ Gustava Habrmana Česká Třebová (http://www.vda.cz/index.php?menu=1&mvyssist=logistika)
  • Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - v rámci studijního programu Ekonomika a management (http://www.slu.cz/studium/docs/akreditace-2008-bakalarske-studium-rizeni-logistiky)




    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Kavanová