APF pro co nejrychlejší přijetí novely o penzijním připojištění

28.06.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Přestože pozměňovací návrhy Senátu v novele zákona o penzijním připojištění znamenají její legislativní vyčištění, Asociace penzijních fondů ČR se přiklání k co nejrychlejšímu schválení této novely. Vyplývá to ze stanoviska asociace, které má ČTK k dispozici. Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu doporučil vrátit Poslanecké sněmovně vládní návrh novely zákona s pozměňovacími návrhy.
Stejně jako zdravotní výbor Senátu není totiž spokojen s nejasným ustanovením zákona o vyplácení státního příspěvku.
Zákon například v předloženém znění připouští, aby připojištění platil za zaměstnance zaměstnavatel či třetí osoba a plátcům přiznává právo na státní příspěvek. Další ustanovení to ovšem popírá, neboť uvádí, že na příspěvek placený zaměstnavatelem zcela nebo zčásti se státní příspěvek neposkytuje. Výbor považuje za zásadní, aby bylo zákonem jednoznačně stanoveno, že příspěvek náleží všem.
Vládní novela, kterou již schválila sněmovna, počítá s prodloužením doby poskytování státního dvacetiprocentního příspěvku z původních dvou let na celou dobu trvání připojištění. Podle předlohy by měla být také navýšena hodnota povinného základního jmění fondu ze současných 20 na 50 miliónů korun. Umožňuje dále, aby si zaměstnavatelé a zaměstnanci mohli své příspěvky na penzijní připojištění do určité míry odečítat z daní, respektive z nákladů.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY