Výbory sněmovny projednají návrh zákona o pojišťovnictví

08.07.1999 | ,
Domovská stránka


Zpřísněním požadavků na kapitálovou vybavenost pojišťoven je jedním z cílů vládního návrhu zákona o pojišťovnictví, který dnes v prvním čtení projednala Poslanecká sněmovna. Rozhodla o tom, že předlohou se v dalších týdnech bude zabývat její rozpočtový výbor.
Ministr financí Ivo Svoboda (ČSSD) dnes sněmovně vysvětlil, že cílem předlohy je snaha řešit základní problémy současného soukromého pojištění. Návrh zákona chce zavést kontrolu vlastníků společností a osob v jejich vedoucích orgánech a těch, jež jsou jejich jménem oprávněny jednat.
Dalším záměrem předlohy je rozšíření a zpřesnění nástrojů kontrolní a nápravné činnosti státního dozoru v případech, kdy situace v pojišťovně vykazuje nebezpečí nebo přímo ohrožuje splnitelnost jejích závazků vůči pojištěným.
Některé výhrady k předloze tlumočila poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Poukázala například na ustanovení, jež se týká technických rezerv pojišťoven. Poslankyně soudí, že výčet těchto rezerv nemůže být taxativní, protože pojišťovna by v závislosti na charakteru své činnosti a na vývoji pojistných produktů měla mít možnost vytvářet i jiné druhy technických rezerv.
Za další "bolavé místo" návrhu pokládá Němcová pasáž týkající se solventnosti pojišťoven a umístění části technických zdrojů. Obává se, že poskytnutí výjimky z povinnosti umístit část technických zdrojů v ČR pro organizační složky pojišťovny se sídlem na území členských zemí Evropské unie (EU) způsobí nerovné zacházení. Nerovnost je podle ní závažná proto, že ČR není členem EU, a proto může vzniknout rozdílný režim, v němž se budou pohybovat pojišťovny se sídlem v EU a mimo ni.
Němcová dále poukázala, že návrh zákona neřeší a ani nepředpokládá situaci, kdy někdo koupí například veřejně obchodované akcie pojišťovny a stane se jejím vlastníkem, ovšem akcie koupí jako investici a ne jako účel svého budoucího podnikání a provozování pojišťovnické činnosti.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka